mestverspreiding (foto loonbedrijfredelijkheid.nl)
Landbouw, Vlaamse Overheid, Mestoverschotten, Mestactieplan -

Kafka gaat de boer op

zondag 28 juli 2013 19:00
Spread the love

Onze minister van administratieve vereenvoudiging heeft zijn kap over de haag gegooid, maar zijn werk was niet af… Hij is de landbouw vergeten. Of hij durfde er niet aan te beginnen, of het zou niet genoeg stemmen opleveren. In ieder geval, landbouw is de meest gecontroleerde en meest gereguleerde sector van Vlaanderen en België.

In dit bericht (en bij uitbreiding in de reacties) wil ik een oplijsting geven van Kafka in de landbouw. Dat kan door mij of eender wie geschreven worden. Maar zet er telkens een nummer voor. Ik begin bij 1.

1. Inleiding:

Een gemengd bedrijf is een bedrijf dat in meerdere sectoren actief is. vb fruit, groenten, vee … Landbouwbedrijven zijn tegenwoordig éénmansbedrijven. Het is slechts weinig mensen gegeven tegelijkertijd de finesses te kennen van al deze sectoren. Bedrijven gaan daarom specialiseren. Dan krijg je fruittelers, melkveehouders… 

Biologische bedrijven werken echter pas goed als het gemengde bedrijven zijn. Mijn collega Koen en ikzelf willen daarom van onze 2 bedrijven 1 bedrijf maken. Fusioneren gaat ons een beetje ver, maar associëren lijkt ons ideaal. Maar, zegt Vlaanderen: Jullie worden dan een nieuw bedrijf. Ja…. en dan?

Wel, bij overdracht van mestrechten naar een nieuw bedrijf moet 25% worden ingeleverd. Wat!!! Dan moet ik een kwart van mijn dieren verkopen. Dat gaat niet door! Maar, het blijft toch nog altijd dezelfde bedrijfsleider? Niets mee te maken zegt de Vlaamse overheid. Met andere woorden, de overheid maakt het zijn zelfstandigen onmogelijk om hun bedrijf op een fatsoenlijke manier te structureren. Volg je nog? Misschien wat veel Kafka?

In de praktijk blijven we dus 2 bedrijven en dat geeft volgende vreemde kronkel. Perceel “De 14 roeden” zal regelmatig wisselen tussen Koen en mezelf. Maar als Koen het perceel aangeeft en ik rij er mest op, dan moeten we eerst formulieren van mestoverdracht invullen … Dus papieren invullen om mest te rijden op mijn eigen grond …
 

take down
the paywall
steun ons nu!