Werken tot je zeventigste? Gezonde levensverwachting sociaal zeer ongelijk

Werken tot je zeventigste? Gezonde levensverwachting sociaal zeer ongelijk

zaterdag 27 juli 2013 10:00

Pensioenleeftijd koppelen aan gezonde levensverwachting, zoals CD&V wil? Wees dan een beetje consequent a.u.b.  Er is geen gezondheidsuitkomst zo gevoelig voor sociale ongelijkheid dan de gezonde levensverwachting. Uit een studie van 2004 blijkt dat Belgische mannen die ongeschoold zijn een gezonde levensverwachting hebben van 53,1 jaar tegenover 70,9 jaar voor hooggeschoolde mannen. Bij vrouwen is die ongelijkheid nog groter: 49,4 jaar voor vrouwen zonder diploma tegenover 74,1 jaar gezonde levensverwachting bij hooggeschoolde vrouwen. 

Wij deden een studie in acht groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk naar de gezondheid en arbeidsgeschiktheid van patiënten tussen 55 en 65 jaar. 2 op 3 leed aan minstens één chronische aandoening en 1 op 3 aan twee of meer chronische aandoeningen. 1 op 3 was volledig arbeidsongeschikt. We zien meer arbeidsongeschiktheid bij vrouwen dan bij mannen. Opvallend meer bij de “fysieke arbeid” groep dan bij de “bureauwerk” groep. Er is een duidelijke toename van de arbeidsongeschiktheid naarmate de leeftijd toeneemt. Op 64 jarige leeftijd was de helft van die patiëntengroep volledig arbeidsongeschikt.

Natuurlijk zijn onze cijfers niet representatief voor de gehele Belgische bevolking. Het grootste deel van onze patiënten zijn gewonde werkende mensen, die dikwijls moeten werken in precaire werkomstandigheden. De politici en al die academische commentatoren die nu pleiten om de pensioenleeftijd op te trekken tot 70 jaar behoren tot de categorie van hooggeschoolden. Hun gezonde  levensverwachting ligt gemiddeld 18 à 25 jaar hoger dan de mensen die het moeten doen op de werkvloer.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!