Foto: Els De Nil
Nieuws, Cultuur, België, Lokaal -

Herkenbare muziek van een gelaagde persoonlijkheid: de Guido Belcanto-sound

“Zijn jullie allemaal speciaal voor mij naar hier gekomen?”, vraagt de brok liefde van een Belcanto bij aanvang aan zijn publiek. “Jaaa!”, roept die uitbundig. “Sfinks is het leukste festival van België, nu is mijn carrière compleet! Willen jullie meezingen?”, vraagt hij. “Jaaa!”, herhaalt het publiek gewillig. Guido: “Na de dood keren wij weer”. Algemeen gegrinnik.

zaterdag 27 juli 2013 20:37
Spread the love

Etnische muziek

In een interview met DeWereldMorgen.be vertelt Guido Belcanto hoe blij hij is om op dit divers, niet-commercieel festival te mogen staan.“Ik ben heel blij dat ik mag optreden tussen die etnische groepen. Je zou van mij kunnen zeggen dat ik een soort Vlaamse etnische muziek maak.”

“Er zullen hier vandaag veel mensen zijn die de taal niet begrijpen maar wat ik wil vertellen, voel je wel in mijn muziek. Ik maak muziek om iets uit te drukken in de hoop dat het herkenbaar is voor zoveel mogelijk mensen. Een individueel gevoel dat universeel wordt door muziek.”

Ali Daaou (54), een Parijse kantoorbediende, is het daar volledig mee eens. Ali: “Hoewel ik niet alles van de teksten begreep, heeft hij het vaak over vrouwen en de liefde. Volgens mij heeft hij wat trauma’s opgelopen. Hij heeft waarschijnlijk al heel wat meegemaakt en wil dat in zijn muziek leggen. Met de nodige zwarte humor. Met de leeftijd zie je de dingen anders en kan je erom lachen. Dat herken ik wel. Hoewel een vriendin van mij ook wel moet huilen met zijn teksten.”

Troost

Guido Belcanto is hot. De concerttent staat afgeladen vol. Guido: “Waar ik nog het meeste trots op ben, is dat mijn muziek mensen van alle lagen van de bevolking bereikt. Ik heb ook gemerkt dat ‘pechvogels’ troost vinden in mijn liedjes. Dat voelt goed. Ik wil mensen blij maken en troosten. Daarvoor ben ik hier op de wereld gekomen.”

Die troost vindt ook Kong Bing The (58), een Nederlandse Indonesiër in zijn teksten. Bing: “Ik ben telkens ontroerd als ik ‘Je betekent niets als niemand om je geeft’ hoor. Ook andere teksten over reïncarnatie en de liefde zijn uit mijn leven gegrepen. Toevallig is Guido een goede kennis van in de tijd dat we nog in Wechelderzande woonden in het bos. Daar kwam ik hem wel eens tegen tijdens een wandeling. Hij is puur natuur en een echte levensgenieter.”

Kleine, strakke borsten

“En dit liedje is speciaal voor de vrouwen!” kondigt de man van het volk zijn volgende nummer aan. “Woehoe!” gilt de vrouwelijke tent. “Geen enkele vrouw die ik kende was van haar borsten tevreden…,” zingt hij. Applaus en gejoel door de mannen. Eindelijk iemand die hen begrijpt. “Het lijkt me niet gemakkelijk een vrouw te zijn,” eindigt hij, gevolgd door gillende en fluitende vrouwen, zichtbaar erkend.

Man of vrouw, jong of oud: Belcanto weet te charmeren. “Ik ga voor dikke en ronde borsten in tegenstelling tot de kleine en strakke voorkeur van Guido,” lacht Pieter Lenaerts (21) die in een fabriek in Herentals werkt. “Verder is hij totally rock and roll.”

“Ik heb hem ontdekt via mijn zoon,” zegt Jean Vanneuville (67), oud-supervisor van Exxon Mobile. “Dat is muziek van mijn tijd. De muzikanten zijn fantastisch. En hij heeft een goede duidelijke, verstaanbare stem. Ik mag hem wel. Ondanks zijn uiterlijk geeft hij een goede indruk.”

“En al wat ik wil, is mijn foto op het zeil van de botsauto!”, eindigt de man zonder etiket die dertig jaar geleden met de hoed rondging, op zoek naar mensen om een traan te geven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!