Billy Bragg opende Klinkers in Brugge
Morrissey, Klinkers Brugge -

Billy Bragg opende Klinkers in Brugge

zaterdag 27 juli 2013 09:45

Gisteravond werd het Brugse stadsfestival Klinkers geopend met een concert van de ondertussen 55 jaar geworden Billy Bragg. Een mooie zomeravond en gratis toegang, met als gevolg: veel volk op de Burg, waar de Britse folkpunker vlak voor het stadhuis zijn uitgesproken linkse gedachtegoed verweefde met veel muziek en veel humor, om dan tijdens de encores te concluderen dat “our enemy is not capitalism nor conservatism, but our own cynicism.”

Een vreemde redenering voor iemand die anderhalf uur lang de ene cynische grap na de andere erdoor gejaagd had. Nu ja, Billy Bragg heeft ondertussen ook een hele merchandising achter zich en uiteindelijk heeft hij zijn carrière grotendeels te danken aan de muziekindustrie die hem dertig jaar geleden toch behoorlijk gepusht heeft. Hoe verklaar je anders dat hij in 1984 onaangekondigd twintig minuten lang in zijn eentje mocht spelen op het grote podium van Rock Torhout, toen hij nog zo goed als onbekend was bij ons?

En gisteren had hij in Brugge een nieuwe cd te promoten: ‘Tooth hand nail’. Hij vloog erin met ‘Ideology’, een song uit ‘Talking with the taxman about poetry’ uit 1986.  Billy Bragg zei dat hij zelden zo’n indrukwekkende backstage had meegemaakt, met kleedkamers in het stadhuis, waar staatsieportretten hingen van oude burgemeesters, onder andere één samen met Napoleon  Bonaparte, wat dan weer aanleiding gaf tot grapjes over de Franse keizer, een onderwerp dat later op de avond overigens geregeld terugkeerde.

Het was een heel behoorlijk concert, al vonden velen het wat zwaar op de hand omdat Bragg niet meteen zomerse muziek maakt en de zachte temperatuur toch deed snakken naar vrolijkheid. De fans kregen wat ze verwacht hadden, een mengeling van provocerende songs en geestige bindteksten, maar een groot deel van het publiek haakte af en zocht zijn vertier op het grote terras achter het verloederde paviljoen van Toyo Ito of elders in de stad waar het de blijde intrede van Shangyuan Wang vierde en uiteraard de overwinning van Club Brugge tegen Charleroi.

Na ‘Ideology’ kregen we ‘No one knows nothing anymore’, een song waarvan de titel grammaticaal niet helemaal correct was, zoals Bragg zei, maar ‘alliteration beats grammar’.  Woody Guthrie kwam geregeld om de hoek kijken, verwijzend naar zijn ‘Mermaid Avenue’-project met Wilco en later The Blokes, met onder andere ‘All you fascists are bound to lose’ en ‘California Stars’.

CJ Hillman had zich ondertussen laten opmerken met zijn liggende dobro-steelgitaar, wat het concert ook een uitgesproken countrygetinte wending gaf.  “Some people have accused me of going country”, zei de bard. “I don’t see what’s wrong with that! Ik weet wel dat ik tegenwoordig op Kenny Rogers gelijk omdat ik mijn baard laat groeien. Maar zoek daar niet te veel achter. Ik word een dagje ouder en zo’n baard is eigenlijk niks meer dan een soort facelift om mijn drie dubbele kinnen te verbergen.” Waarna hij ‘You woke up my neighbourhood’ speelde, een countrysong van 22 jaar geleden, als om te bewijzen dat country niks nieuws is voor hem.

Hij speelde wel meer oude songs: ‘To have and to have not’ (‘Just because you’re better than me doesn’t mean l’m lazy’), ‘Shirley’, ‘There is power in a union’, ‘Sexuality’ en ‘New England’. Verzoeknummers wuifde hij weg: “It’s easy for you to recall the titles, I have to recall the songs.” 

Zijn stokpaardjes Morrissey en Thatcher kwamen meermaals aan bod. De eerste werd verweten niet tegen grapjes te kunnen en over de tweede zei hij blij te zijn dat het kreng gestorven was. Zijn cup of tea, gevuld met Throat Coat, het nieuwste ‘hippe drankje’ dat je doet geloven dat je heel behoorlijk in tune zingt, droeg hij op aan Morrissey.

Uit zijn nieuwe cd ‘Tooth and nail’ bracht hij o.a. ‘Over you’, ‘Handyman blues’, ‘There will be a reckoning’ en ‘Goodbye goodbye’. Tussendoor vroeg hij ook begrip voor de Amerikanen: “Ze zijn niet allemaal even slecht. Ik speelde onlangs in Seattle waar de lokale politici campagne voerden om homohuwelijken én marihuana te legaliseren. Zo stupid kunnen ze dus niet zijn.” Waarna hij aan het publiek vroeg of homo’s hier in België al mogen trouwen. Hij wist kennelijk niet dat wij voorlopers zijn op dat gebied.

Het concert duurde ruim anderhalf uur. Zijn band, met naast CJ Hillman op gitaar ook nog Luke Bullen op drums, Owen Parker op keyboards en Matt Round op bas, speelde voortreffelijk. Midden in de show stuurde hij ze de coulissen (het stadhuis) in om in zijn eentje enkele songs te brengen met een grote portie stand-upcomedy. Aan grapjes over de nieuwe koning Filip waagde hij zich niet. Wellicht herinnerde hij zich nog zijn optreden op het folkfestival van Dranouter, twintig jaar geleden, toen hij uitgejouwd werd na een uitschuiver rond het plotse overlijden van koning Boudewijn.

Vanavond speelt o.a. ’t Hof van Commerce op de Burg. Klinkers wordt op 10 augustus afgesloten met ‘Benenwerk’, een groot dansfestijn in de binnenstad.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!