Xamanek (Foto: Jo Vervoort)
Interview, Nieuws, Cultuur, België, Lokaal -

Sfinks Mixed dag 2: Xamanek brengt met energieke sound boodschap van hoop

Xamanek opende de tweede dag van Sfinks Mixed 2013. Het publiek had er, geholpen door een alweer stralende zon, duidelijk zin in. Xamanek is dan wel een Belgische band uit Luik, hun wortels gaan terug tot in Chili. Achter de vrolijke deuntjes schuilt een boodschap van hoop en positivisme. "Als iedereen een klein deeltje bijdraagt, kunnen we iets groots realiseren", klonk het in koor bij de Chileense Belgen.

vrijdag 26 juli 2013 20:42
Spread the love

Xamanek was voor de Maya’s de god van de poolster. Daarmee wil de Luikse band de link tussen mens en natuur benadrukken. “De poolster was de eerste GPS voor de mens. We moeten blijven herinneren dat we afhankelijk zijn van de natuur en niet omgekeerd”, zegt Luis Pincheira.

Samen met zijn broer Sergio en zus Victoria vormen ze de kern van Xamanek, met voorts leden uit alle windstreken. Uit hun muziek blijkt een vast geloof in de toekomst. Meteen ook de rode draad in ons gesprek.

Naast jullie publiek een fijne tijd bezorgen willen jullie ook een boodschap overbrengen. Is dat er een van eenheid?

Luis Pincheira: “Precies. De leden van onze band komen uit verschillende landen. Iedereen brengt zijn eigen stukje cultuur met zich mee en op die manier proberen we iets nieuw te creëren. We zijn in de eerste plaats allemaal mens. Natuurlijk is iedereen verschillend maar die verscheidenheid is een kracht, geen hindernis.”

“Voor mij is het creëren van nationale grenzen een van de domste dingen die het systeem heeft voortgebracht. Ons liedje ‘El mundo es de todos‘ gaat daarover. In onze ideale wereld is geen plaats voor grenzen. Ze zorgen er voor dat mensen niet vrij zijn. Ik heb het gevoel dat het publiek wel gevoelig is voor die boodschap.”

Victoria Sepulveda: “Mijn broers en ik hebben geluk gehad. Toen onze ouders naar Europa kwamen werden ze goed onthaald. Vandaag is het veel moeilijker voor iemand uit Afrika of Zuid-Amerika om naar Europa te komen om te werken en een gezin te stichten. We treden vaak op voor vluchtelingen en zijn erg geraakt door hun gevecht. Eigenlijk is het zelfs geen gevecht, ze wachten gewoon op het moment waarop Europa hen accepteert en hen de kans biedt om een nieuw en beter leven op te bouwen.”

Toch heb ik het gevoel dat jullie ook hoopvol zijn. Jullie muziek bulkt van de positieve energie.

Sergio Pincheira: “Absoluut, in een wereld waar veel negativisme aanwezig is proberen wij voor wat licht te zorgen. Ik hoop dat het ons vandaag gelukt is.”

Luis Pincheira: “We geloven dat change mogelijk is. Een heleboel mensen zijn bezig met die verandering teweeg te brengen. Dan heb ik het niet over overheden maar eerder over de bevolking. Neem nu het voorbeeld van de vluchtelingen: Er zijn heel wat mensen die proberen om een handje toe te steken en hen te helpen waar mogelijk, niet voor geld te verdienen maar gewoon uit liefde voor hun medemens. Ik vind dat een zeer interessante beweging. Het is jammer dat je daar amper iets over leest of hoort in de media.”

Change is possible.

Luis Pincheira: “Natuurlijk! Dat is de meest krachtige boodschap die we willen brengen met onze muziek: dat mensen wel degelijk iets kunnen veranderen. Het gaat dan vaak over kleine dingen maar die zijn erg belangrijk en het begin van iets groter.”

Victoria Sepulveda: “Door mensen een leuke tijd te laten beleven hopen we dat ons publiek iets zal doorgeven van onze boodschap. We geven door middel van onze instrumenten en onze stem een beetje positieve energie aan mensen en misschien groeit daar wel iets moois van en wordt het verder doorgegeven. Als iedereen een kleine bijdrage levert kunnen we iets heel groots bereiken.”

Zien jullie die verandering ook opkomen in Chili?

Luis Pincheira: “De situatie in Chili is complex. Na twintig jaar dictatuur is het zeer moeilijk geworden om iets te veranderen. Onder Pinochet werd de grondwet geblokkeerd. We moeten eerst werk maken van onze grondwet voor we kunnen beginnen met het veranderen van onze samenleving.”

Victoria Sepulveda: “Ten tijde van de dictatuur was er zoveel geweld dat onze landgenoten beslisten om alles te vergeten en verder te gaan met hun leven. Dat is nu beetje bij beetje aan het omslaan. Veel studenten vragen zich af waar het huidige systeem vandaan komt.”

“Ze beginnen te graven in hun geschiedenis om te begrijpen wat de dictatuur betekende en gaan op zoek naar de reden waarom onze samenleving is zoals ze is. De Chileense overheid ziet dit echter niet graag gebeuren. Zij zijn er op gebrand om de kapitalistische koers aan te houden. Dit maakt dat ons land momenteel erg verdeeld is.”

Veel mensen zien in de neoliberale politiek van Chili een voorbeeld voor de rest van Latijns-Amerika. Is dat ook jullie mening?

Luis Pincheira: “Voor mij was Allende (nvdr: socialistische president van Chili tot de staatsgreep die Pinochet aan de macht bracht) een voorbeeld voor Zuid-Amerika. Wat nu gebeurt in Chili, is volgens mij allesbehalve een gezonde situatie. Natuurlijk is dit voor mensen die een rijk leven leiden het best denkbare scenario.”

“Maar het overgrote deel van de bevolking in Chili bevindt zich in een moeilijke positie. Daarom is het ook zo belangrijk dat studenten en tal van andere mensen zich beginnen te verenigen en de rechten van de bevolking terugeisen.”

Is er dan geen politieke partij die ijvert voor de rechten van de bevolking?

Sergio Pincheira: “Er is wel een kleine partij maar die krijgt weinig voor mekaar. Het is erg moeilijk om via politieke weg verandering te verkrijgen. Enerzijds is er een groep van pakweg twintig procent die sterk profiteert van het huidige systeem. Maar er zijn ook veel van onze landgenoten die twee jobs moeten nemen om te overleven. Niet eens om te leven, om te overleven.”

“Dus als er een politieke partij is die met een discours van verandering komt, wordt ze al snel teruggefloten door de gevestigde politieke partijen met de boodschap: ‘We veranderen hier juist niets, het neoliberalisme werkt’. Ze hebben gelijk, alleen werkt het zeer goed voor een zeer kleine groep. Dat maakt dat het moeilijk is om verandering te verwachten uit politieke hoek.”

Luis Pincheira: “Het komt er op neer dat we erin geloven dat verandering op komst is. Alleen moeten we ze zelf bewerkstelligen, en het zal met kleine stapjes komen. Maar het is zeker dat ze komt! Iedereen moet blijven geloven in hun dromen, kijk naar ons: wij dromen al 12 jaar van Sfinks en vandaag is het eindelijk zover. Everything is possible.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!