Georges Eekhoud (1854-1927)
Nieuws, Cultuur, België, Recensie, Tentoonstelling, Homoseksualiteit, Antwerpen, Literatuur, Anarchisme, Letterenhuis, Pacifisme, World Outgames 2013 Antwerpen, Georges Eekhoud, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Homo-emancipatiebeweging, Kunstcriticus en vertaler, Romans -

Dubbeltentoonstelling homoseksualiteit en schrijverschap in de 19de eeuw

De in Antwerpen geboren Franstalige auteur Georges Eekhoud (1854-1927) liet als een van de eersten homoseksualiteit op een positieve wijze aan bod komen in zijn romans, wat hem in 1900 een geruchtmakend proces opleverde. Naar aanleiding van de World Outgames deze zomer in Antwerpen loopt er een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre in het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek.

vrijdag 26 juli 2013 14:00
Spread the love

De overzichtstentoonstelling in het Letterenhuis behandelt Eekhouds leven en engagement, het homoseksuele aspect in zijn oeuvre en het proces. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience komen zijn uitgebreide literaire en internationale contacten alsook de homoseksuele context van die tijd aan bod.

Met een schat aan foto’s, boeken, dagboeken en brieven uit de eigen collecties én uit die van andere Europese archieven en bibliotheken brengen het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een sterk geëngageerde dubbeltentoonstelling over de auteur.

Stijn Streuvels

Eekhoud debuteerde met gedichten, maar werd bekend met novellen en romans over het dagelijkse leven in de stad en op het platteland. Zijn grote sociale betrokkenheid met de verschoppelingen en mensen die aan de rand van de maatschappij stonden en zijn uitgesproken afkeer van de burgerij blijken uit een roman als La Nouvelle Carthage (1888), die zich afspeelt in de havenstad Antwerpen.

Naast romancier en dichter was Eekhoud kunstcriticus en vertaler. Hij schreef ook monografieën over Peter Benoit en Hendrik Conscience.

Zijn werk werd vertaald in het Duits, Engels, Russisch, Roemeens en Tsjechisch. Hij was verbonden aan tijdschriften als La Jeune Belgique, La Société Nouvelle, Mercure de France en Le Coq rouge, en was bevriend met tijdgenoten als Camille Lemonnier, Edmond Picard, Georges Rodenbach, Stijn Streuvels en Emile Verhaeren.

Solidariteitsactie

Het Letterenhuis focust op het persoonlijke leven en het engagement van Eekhoud. Zijn anarchistische en pacifistische overtuigingen en zijn pleidooi voor de Vlaamse emancipatiestrijd brachten hem na de Eerste Wereldoorlog in moeilijkheden.

De roman Escal-Vigor, over de (platonische) verhouding van een graaf met een jonge boer, resulteerde in 1900 in een geruchtmakend proces wat dan weer resulteerde in een solidariteitsactie van binnen- en buitenlandse schrijvers. Eekhoud werd vrijgesproken.

Toch blijkt uit zijn dagboeken en (liefdes)brieven alvast duidelijk dat de getrouwde schrijver niet enkel bekend was met de platonische kant van de herenliefde.

Homo-emancipatiebeweging

In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ligt het accent op Eekhouds uitgebreide literaire en internationale contacten. Hij werd de Belgische Maksim Gorki genoemd. In 1893 was hij laureaat van de vijfjaarlijkse Prijs voor Literatuur. Ook de toenmalige context, ten tijde van het ontstaan van de homo-emancipatiebeweging, komt aan bod.

De Nederlandse auteur Jacob Israël de Haan vroeg Eekhoud het voorwoord te schrijven voor zijn roman Pathologieën (1908) en inspireerde zich op diens werk voor een aantal dichtbundels. Eekhouds contacten met bekende homoseksuele voorvechters en schrijvers als Magnus Hirschfeld, Numa Praetorius, Oscar Wilde en André Gide worden belicht, evenals de Antwerpse groep rond het blad Ontwaking.

Praktisch: Georges Eekhoud (1854-1927) – Literatuur en engagement – Van 27 juli tot en met 25 augustus 2013 – Open van 10 tot 17 uur in het Letterenhuis en van 13 tot 17 uur in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Gesloten op maandag.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!