Eric Ohena Lembembe
Nieuws, Afrika, Samenleving, Mensenrechten, Kameroen, Homorechten, HRW, Homofoob geweld, Aidsbestrijding, Eric Ohena Lembembe - Timothy Junes

Homoactivist Eric Ohena Lembembe gemarteld en vermoord in Kameroen

In Kameroen is homoactivist Eric Ohena Lembembe gemarteld en vermoord, meldt Human Rights Watch. Twee weken geleden vroeg hij nog publiekelijk iets te doen tegen homofoob geweld in zijn land.

donderdag 18 juli 2013 10:15


doc

Vrienden vonden het lichaam van Lembembe dinsdag 16 juli in zijn huis in Yaoundé, nadat hij twee dagen onbereikbaar was geweest. Zijn nek en voet waren gebroken en hij was gebrandmerkt met een ijzeren staaf, zegt een vriend. Lembembe was directeur van Cameroonian Foundation for AIDS.

Volgens Human Rights Watch is Kameroen van alle Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara het meest homovijandig. Met Oeganda en Zimbabwe ligt Kameroen in ‘goed’ gezelschap. Kameroen bestraft homoseks(ualiteit) met vijf jaar cel. Het het is ook het meest ijverige Zwart-Afrikaanse land in daadwerkelijk vervolgen van homo’s.

Op 1 juli sprak Lembebe zich nog uit tegen homofoob geweld. “Er bestaat geen twijfel: antihomobandieten hebben het voorzien op diegenen die gelijke rechten voorstaan. Helaas verzekert een klimaat van haat en hypocrisie in Kameroen, dat zich uitstrekt tot de hoge niveaus binnen de overheid, homohaters ervan dat zij met hun misdaden kunnen wegkomen.”

Wie Lembembebe vermoord heeft, is nog niet duidelijk. Volgens insiders had hij privé geen vijanden. Daarom wordt vermoedt dat zijn activisme het motief is voor zijn dood.

 

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine ZiZo

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!