“Aanhangers Morsi worden rechten ontzegd”, klaagt Amnesty aan
Nieuws, Afrika, Politiek, Egypte, Amnesty International, Foltering, Advocaten, Gedwongen verdwijningen, Moslimbroederschap, Arrestaties, President Mohamed Morsi, Amnesty internation, Onafhankelijke rechtsgang - Lore Van Welden

“Aanhangers Morsi worden rechten ontzegd”, klaagt Amnesty aan

Honderden aanhangers van de voormalige Egyptische president Morsi zijn door de huidige autoriteiten gearresteerd en zonder aanklacht opgesloten. Zij krijgen geen toegang tot een advocaat of verdere rechtsgang. Amnesty-onderzoekers in Egypte verzamelden getuigenverklaringen van gevangenen die zeggen dat zij bij hun arrestatie zijn mishandeld, elektrische schokken kregen toegediend of zijn geslagen met de kolf van een geweer.

donderdag 18 juli 2013 12:15

In de briefing Egypt: Arrests of Muslim Brotherhood, die mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag 17 juli publiceerde, beschrijven zij hun bevindingen.

Snel onafhankelijk onderzoek

De Egyptische autoriteiten moeten iedereen die is opgepakt bij het geweld van de afgelopen twee weken toegang geven tot een eerlijk proces. Beschuldigingen van mishandeling moeten snel worden onderzocht.

“In deze tijd van extreme polarisatie en verdeeldheid is het belangrijker dan ooit dat het kantoor van de openbaar aanklager aantoont dat het echt onafhankelijk is en niet gepolitiseerd”, aldus Hassiba Hadj Sahraoui van het Midden-Oosten en Noord-Afrika-programma van Amnesty International. “Deze gevallen lopen het risico te worden gezien als louter vergelding in plaats van rechtvaardigheid.”

Meer dan 660 arrestaties in Caïro

Advocaten vertelden Amnesty dat sinds de afzetting van president Mohamed Morsi op 3 juli in Caïro aleen al meer dan 660 mensen zijn gearresteerd. Onder de arrestanten zijn prominente leiders van de Moslimbroederschap en haar politieke vleugel: de Vrijheid- en Rechtvaardigheidpartij.

Velen van hen werden op 8 juli gearresteerd tijdens het geweld rond de club van de Republikeinse Garde, waarbij ten minste 51 Morsi-aanhangers werden gedood. Een onbekend aantal verblijft nog in de gevangenis, omdat zij de borg niet konden betalen.

De verblijfplaats van Morsi en zijn naaste medewerkers is nog steeds onbekend.

Vrees voor verdwijning

Amnesty vreest dat de gearresteerde Morsi-aanhangers slachtoffer zijn van ‘gedwongen verdwijning’. Familieleden die om opheldering over de verblijfplaats of status van hun naasten kwamen vragen, kregen nul op het rekest.

Geen van de arrestanten lijkt te zijn voorgeleid bij een rechter of toegang te hebben gekregen tot een advocaat.

Egypte zal geen rechtvaardig gerechtelijk apparaat kennen zolang alleen aanhangers van Morsi en de Moslimbroederschap worden vervolgd, terwijl de veiligheidsdiensten niet ter verantwoording worden geroepen voor het buitengerechtelijk doden van mensen en het nalaten om burgers bescherming te bieden.

Amnesty International roept de Egyptische autoriteiten op een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de beschuldigingen van mishandeling en geweld. 

Lore Van Welden

Lore Van Welden is persverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!