De Iraanse president Hassan Rouhani.
Nieuws, Wereld, Politiek, Israël, Iran, Benjamin Netanyahu, Hassan Rouhani, Amerikaanse diplomaten -

Diplomaten ijveren voor geduld met Iran

Nu de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opnieuw dreigt met een aanval op Iraanse nucleaire installaties, pleiten 29 Amerikaanse topdiplomaten in een brief voor meer geduld. Ze willen de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani een kans geven.

dinsdag 16 juli 2013 15:30

De internationale crisis rond het Iraanse nucleaire programma raakte de voorbije weken wat ondergesneeuwd door de gebeurtenissen in Egypte, de burgeroorlog in Syrië en nieuwe onzekerheden over de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan. De Israëlische premier Netanyahu minimaliseerde het belang van die gebeurtenissen en klaagde over het gebrek aan aandacht in Washington voor het Iraanse kernprogramma.

“Alle problemen waar we nu mee kampen, hoewel belangrijk, zullen in het niets verdwijnen bij de mogelijkheid dat dit apocalyptische, extreme regime in het bezit komt van atoombommen”, waarschuwde hij. “Ik zal niet wachten tot het te laat is.”

Diplomatieke kans

Precies dat soort bedreigingen komt op een bijzonder slecht moment, zeggen de 29 ondertekenaars van een open brief aan de Amerikaanse president Barack Obama, onder wie de voormalige onderminister voor Buitenlandse Zaken Thomas Pickering, Bruno Pelleau, voormalig onderdirecteur van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, en de Britse ambassadeur bij het agentschap Peter Jenkins.

“Hoewel het tijd zal kosten om een akkoord te bereiken dat aan alle bezorgdheden tegemoet komt, kan diplomatie alleen slagen als we bereid zijn de bestaande sancties op te heffen en andere beloningen te geven in ruil voor Iraanse toegevingen”, stelt de brief.

“Het is van groot belang, in aanloop naar de inauguratie van Rouhani, dat alle partijen zich onthouden van provocatie die deze diplomatieke kans in gevaar kunnen brengen”, schrijven ze. “De VS zou op dit moment geen nieuwe sancties mogen opleggen of overwegen, omdat die de hardliners in Iran zouden versterken in hun overtuiging om geen toegevingen te doen.”

De brief kwam er op dinsdag 16 juli, net voor een bijeenkomst van de zogenaamde P5+1 (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland + Duitsland), die al sinds 2006 met Iran onderhandelen over het nucleaire programma van het land.

Rouhani

De verkiezing van de nieuwe Iraanse president Rouhani stemde deskundigen voorzichtig optimistisch. Rouhani wordt gezien als gematigd en hervormingsgezind. Netanyahu noemt hem echter een ‘wolf in schaapsvacht’. De diplomatieke vaardigheden van de nieuwe premier omschrijft hij als ‘glimlach en bouw een bom’.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Rouhani nochtans kritiek op de onbuigzaamheid van het huidige Iraanse onderhandelingsteam, dat geleid werd door een van zijn rivalen. De betrekkingen met Washington zijn volgens Rouhani ‘een oude wond die genezen moet worden’.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!