(foto IPS)
Nieuws, Europa, Economie, Fossiele brandstoffen, Europese Investeringsbank -

EU-bank “financiert vervuilers”

De Europese Investeringsbank (EIB), de grote institutionele bank ter wereld, krijgt kritiek omdat ze projecten voor fossiele brandstof financiert. De bank is ook minder streng voor kolencentrales dan de VS en Canada.

maandag 15 juli 2013 11:10

De EIB stimuleert nu meer schone energie, maar fossiele brandstof blijft een belangrijk onderdeel van haar portfolio uitmaken. De bank leent meer aan de energiesector dan aan andere sectoren, met uitzondering van de transportsector.

Connie Hedegaard, EU-commissaris voor klimaatactie, heeft de EIB opgeroepen een leidende rol te spelen in het terugschroeven van openbare steun aan fossiele brandstof. De financiële operaties van de EIB zijn gewaarborgd door de Europese belastingbetaler.

Grootste multilaterale financier

De EIB leent meer dan de Wereldbank; vorig jaar 52 miljard euro, 12 miljard meer dan de Wereldbank. De bank financiert projecten in 160 landen buiten de Europese Unie. Het balanstotaal vorig jaar kwam op 508 miljard euro, waardoor de bank de grootste multilaterale financier ter wereld is.

Eind juni kondigde de EIB aan dat ze haar kredietbeleid zou aanpassen. Klimaatactivisten hekelden het voorstel omdat het haaks zou staan op het Europese klimaat- en energiebeleid. De financiering van steenkoolprojecten is niet verzoenbaar met de CO2-arme toekomst die de EU voorstaat, zeggen critici.

Minder streng dan VS

De voorgestelde koerswijziging verstrengt de kredietvoorwaarden voor alle projecten voor fossiele brandstoffen, maar de voorgestelde uitstootbeperkingen voor steenkoolcentrales (500 gram CO2 per kWh) zijn minder streng dan die de VS voorstelt (440 gram CO2 per kWh) en wat Canada al hanteert (420 gram CO2 per kWh).

De uitzonderingen in het voorstel kunnen er zelfs toe leiden dat de EIB alle vormen van energie financiert in gevallen waar een centrale bijdraagt tot de zekerheid van energiebevoorrading, tot economische ontwikkeling of tot verlaging van de armoede, zeggen klimaatactivisten.

De EIB spendeert elk jaar miljarden euro’s aan energieprojecten die een grote impact hebben op het klimaat. In 2009-2010 bedroegen de leningen aan fossielebrandstofprojecten meer dan een kwart van alle energieleningen. In 2010 ging 18 miljard euro naar de energiesector.

Lening aan Ford

“De EIB is een langetermijnfinancier, en ze leent geld waar dat het meest nodig is”, zei EIB-voorzitter Werner Hower vorige week op een bijeenkomst in Brussel.

Maar waakhondorganisatie CEE Bankwatch en Counter Balance, een Europese coalitie van ontwikkelings- en milieuorganisaties, hebben scherpe kritiek op de prioriteiten van de EIB. Ze manen de bank aan haar energieportfolio te herbekijken.

Berber Verpoest van Counter Balance wijst erop dat de EIB vorig jaar 190 miljoen euro heeft geïnvesteerd in een nieuwe Fordfabriek in Turkije en een jaar eerder een lening van 500 miljoen heeft toegekend aan de Braziliaanse Ontwikkelingsbank (BNDES). “De Lening binnen het Raamwerk voor Klimaatverandering illustreert de absurditeit en het gebrek aan criteria bij de EIB.”

Sluiting van Ford Genk

Bankwatch meldde in december vorig jaar dat nauwelijks enkele maanden voor de EIB-lening aan Ford de autoconstructeur had aangekondigd om zijn fabrieken in Genk en Southampton te sluiten.

Counter Balance heeft vragen bij de lening aan de BNDES. Het geld is bestemd voor projecten tegen de klimaatwijziging maar de bank krijgt van Braziliaanse organisaties, onder meer van milieuorganisatie Aida, felle kritiek omdat ze in haar kredietbeleid te weinig aandacht heeft voor sociale en ecologische aspecten.

Hower zei vorige week dat de EIB-investeringen opnieuw bekeken moeten worden. “We werken nu ons nieuwe energiebeleid uit, en dat is een van de delicaatste thema’s waarover je kunt spreken. Maar we doen het in dialoog, in een open proces met de ngo’s. Aan de bespreking van het thema door de raad van bestuur eind juli gaat een vier weken durende dialoog met ngo’s en burgerorganisaties vooraf. De EIB heeft openbaar toezicht nodig, het is belangrijk dat ngo’s nauwgezet in de gaten houden wat we doen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!