intallers goed aangekomen in Colombia en Congo – Volg hun avonturen

donderdag 11 juli 2013 12:19

2 Groepen enthousiaste intallers zijn op solidariteitsreis vertrokken naar Congo en Colombia, op bezoek bij volksorganisaties en progressieve bewegingen. Hun doelstelling is om het solidariteitswerk met deze organisaties te versterken in hun strijd voor vrede, sociale gerechtigheid en democratie. Ze zullen geregeld hun ervaringen met ons delen op de website van intal, maar wij delen ze graag ook met de bezoekers van De Wereld Morgen. De reis werd georganiseerd door solidariteitsbeweging intal en de ngo Geneeskunde voor de Derde Wereld. Hieronder een eerste bericht uit Colombia! 

Geschreven door Roeland,

5 juli 2013

Na een vlucht van 26 uren – via Parijs over New York naar Bogota – waren we om 1 uur ‘s nachts op onze hotelkamer. Om 3 uur moesten we alweer uit de veren voor een busrit van 3 uren naar een vliegveld aan de rand van het Andesgebergte. Daar wachtte ons een vrachtvliegtuig uit 1943 voor een vlucht van 1 uur naar Macarena, in de regio Meta. Om redenen van stabiliteit en condens moesten we wel een uurtje wachten totdat de regen was geminderd zodat we veilig en wel konden opstijgen. Op bijgevoegde foto’s kan je de buitenzijde en inhoud van deze ‘blikke doos’ bewonderen.

Bij aankomst in Macarena op het grasveld van de plaatselijke vlieghaven, viel ons meteen de sterke aanwezigheid van militairen op. De regio Meta is de meest gemilitariseerde regio van Colombia. Per inwoner zijn er ongeveer 7 militairen aanwezig. Onder het mom de veiligheid en rechtszekerheid van burgers te verdedigen, zorgt deze militaire aanwezigheid vooral voor de bescherming van de rijkdommen en uitgestrekte landerijen van enkele grootgrondbezitters.

Deze regio leent zich dus perfect voor een internationale conferentie voor de vrede in Colombia. Want zonder rechtvaardige landverdeling kan er geen sprake zijn van een duurzame vrede. Samen met vertegenwoordigers van jongerenverenigingen uit El Salvador, Brazilië, Guatemala, Panama, Venezuela, Cuba maakte wij met ons groepje van Intal deel uit van de internationale delegatie. Vanuit verschillende regio’s van Colombia waren meer dan duizend jongeren aanwezig op deze conferentie. Omwille van de sterke militarisering van het gebied deden sommige jongeren er 24 uren over om er met de bus te geraken (inclusief omwegen om militaire controles te vermijden).

De ‘Brigada International Juvenil por la Paz de Colombia’ ging omstreeks 14 uur van start met speeches van vertegenwoordigers van jeugdverenigingen, mensenrechtenactivisten, boerenvakbond, inheemsen en de internationale delegatie. In bijgevoegde video kan je de speech van onze Stijn – reisbegeleider van Intal – bewonderen.

In afwachting van het avondmaal speelden we nog een partijtje voetbal tussen de Colombiaanse jongeren en de internationale delegatie. Nota bene, op blote voeten of kousen op een betonnen ondergrond, ik voel er nu nog de gevolgen van. Na het avondmaal – rijst met patat, casave, bakbanaan en stukje rundsvlees – en een afsluitende pint zochten we omstreeks 23.00 uur ons bed op.

Voor de uitgebreide foto’s, kijk op de blog “intal in het Zuiden” op intal.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!