Climaxi vreest cascade van onconventionele gasvergunningen
Klimaat, Ecologie, Steenkoolgas -

Climaxi vreest cascade van onconventionele gasvergunningen

donderdag 11 juli 2013 14:25
Spread the love

De coalitie Stop Steenkoolgas is bezorgd om de uitspraken van Vlaams minister-president Kris Peeters in de Verenigde Staten. Die stelde er gisteren samen met zijn Nederlandse collega Rutte een studie te zullen aanvatten rond de aanwezigheid van schaliegas in de Vlaamse ondergrond. Eerder stelde Peeters tijdens een onderhoud op zijn kabinet ‘geen believer’ te zijn van onconventionele gaswinning. Vanaf 15 september kunnen in elk geval nieuwe exploratieaanvragen opnieuw oude stukken mijngebied aanspreken.

De boodschap van Kris Peeters kwam er gisteren tijdens een bezoek aanExxonMobile. Die lieten weten sterke interesse te hebben voor onconventionele gaswinning. In de Verenigde Staten leidde ze immers tot een energierevolutie die de gasprijzen met één derde deed zakken.

Famke Vekeman (Friends of the Earth) vraagt zich af of Peeters zich niet vergist heeft: “In Vlaanderen is de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) samen met Dart Energy bezig met steenkoolgas en werd de ontginning van Schaliegas (via fracking) voorlopig als niet ter zake beschouwd. Wil Peeters nu ook in de omgeving van Antwerpen en De Kempen daar gaan zoeken naar schaliegas? Wij zouden daar graag duidelijkheid over hebben.

Onconventionele gaswinningen hebben zo hun nadelen: grondwater kan besmet raken, er zijn dikwijls gaslekken, het landschap wordt verknoeid en in extreme gevallen krijgt men te maken met mini-aardbevingen. Onconventioneel gas moet  onder de grond blijven, zegt Vekeman: “Als we de klimaatopwarming willen afremmen dan hebben we helemaal geen nood aan goedkopere industrieprijzen die het verbruik de hoogte in jagen en hernieuwbare energie afremmen. Ook voor de gewone consumenten en de mensen die in armoede leven zijn er andere oplossingen zoals het aanpakken van de superwinsten van de energieproducenten. Die gas moet blijven waar hij zit, onder de grond!

Volgens vzw Climaxi is er ook geen sprake van een mogelijke energierevolutie in Europa: “Volgens studies van Deutsche Bank en het Energie-instituut van Oxford is er helemaal geen sprake van dalende prijzen bij onconventionele gasontginning in Europa. De gashoeveelheden zijn hier kleiner en dunner. Ze zijn moeilijker te ontginnen, de bevolkingsdichtheid is hier veel groter en gelukkig hebben Europeanen een scherper milieubesef en een betere wetgeving.”  Dart Energy, de partner van LRM, bewijst dit: na een diepgaande herstructurering stapte vorige week ook CEO Mark Lappin op

Een waterval van vergunningen vanaf 15 september?

Climaxi vreest wel dat er een waterval van vergunningen komt, zegt Filip De Bodt: “De Vlaamse Regering liet in het Decreet Diepe Ondergrond inschrijven dat alle oude steenkoolconcessies vervallen vanaf 15 september. Op die manier kan men het bestaande project in elk geval uitbreiden over een groter stuk van Limburg. Bovendien laat Peeters uitschijnen nu ook de aanwezigheid van schaliegas te willen (laten) onderzoeken. Hiervoor zijn nieuwe boringen en boorputten nodig.

Wat de uitbreiding van het bestaande project betreft, zegt Climaxi, stelt zich alleszins een juridisch probleem: de oude steenkoolconcessies zijn nog altijd in handen van de federale Belgische Staat: “Het zou wel straf zijn als Vlaanderen zonder enig publiek debat de publieke eigendommen van de Belgische Staat gaat privatiseren!”.

GROEN! parlementslid Stefaan Van Hecke ondervroeg in elk geval al Minister van Economie Geens. Die liet weten van de ganse zaak niets af te weten en verwees door naar zijn collega van Economie, Vande Lanotte.

Stop Steenkoolgas (vzw Climaxi, Friends of The Earth en een aantal Limburgse actiegroepen) vraagt dan ook de regeringen en parlementairen in dit land eindelijk om duidelijkheid :

–       Wat gaat de Vlaamse Regering doen met aanvragen tot exploratie van de overige concessies vanaf 15 september?

–       Wat gaat men doen met nieuwe aanvragen in andere gebieden?

–       Wil men nu ook aanvragen voor de exploratie van schaliegas toelaten?

–       Laten de Belgische parlementairen het privatiseren van hun concessies zomaar voorbijgaan?

 
Wij kondigen nu al aan op 19 oktober deel te nemen aan de internationale Anti-Fracking Day.
 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!