Nieuws, Samenleving, België, Brussel, Stampmedia, Politie, Overlast, Brussel -

Lokale politie verslikt zich in kersenpitje

In de Brusselse Nieuwstraat werd een dame bestraft met een GAS-boete van 50 euro voor het op straat werpen van een kersenpit, meldt Het Laatste Nieuws. De boete paste in het kader van de praktijkervaring van aspirant-agenten. Een pr-stunt gone wrong.

woensdag 10 juli 2013 09:42

Haast dolkomisch was de reportage die TV Brussel bracht naar aanleiding van een daguitstapje van zestig aspirant-agenten in onze hoofdstad. De voice-over had het over “proeven van het echte politiewerk” en “bestrijden van overlast”. Inspecteur in spe Ruben liet weten dat ze zouden optreden tegen vandalisme, graffiti en huishoudafval op straat zetten — sluikstorten dus.

Voor zover dat duidelijk is in de reportage, liepen de aspirant-agenten patrouille in de Nieuwstraat, een broeihaard van criminaliteit. En dat werd al snel duidelijk, want ze vatten meteen een crimineel bij de lurven. Betrapt op heterdaad. Een vrouw uit de regio Leuven had een kersenpitje op de grond gegooid. Als gieren op een vers lijk, gingen de jonge inspecteurs erop af en beboetten haar met een GAS van 50 euro. Vier agenten in kogelvrije vest en bewapend rond één vrouw.

Imagoschade

Commissaris Christian De Coninck, tevens woordvoerder van de lokale politie in Brussel, haastte zich om het optreden van de jonge ordehandhavers te verdedigen. “Het kersenpitje kan heel dom en belachelijk lijken”, klinkt het in de reportage. “Maar als iedereen die een halve kilo kersen koopt het pitje op de grond smijt, dan ligt de straat al gauw vol.”

Dat laatste is een redenering die even loos als vals is, aangezien je er alles mee kan rechtvaardigen. Schaf auto’s af, want als iedereen die een wagen koopt er te snel mee rijdt, dan is de straat al gauw levensgevaarlijk. Weg met GAS-boetes, want als elke gemeente die misbruikt, dan is de rechtstaat failliet. Oeps.

Bovendien draaide de TV Brussel-reportage, die ongetwijfeld een pr-stunt moest worden voor de lokale politie, uit op een losse flodder. De aankondiging heeft het over ‘het echte politiewerk’ en de kijker krijgt vier agenten te zien die een boete uitschrijven voor een kersenpitje.

Als dat het soort werk is dat aspirant-agenten aangeleerd krijgen in de politieschool, dan staat de burger nog heel wat te wachten. Tenslotte is het niet verkeerd om aan te nemen dat veel van deze ‘groentjes’ gestationeerd zullen worden in onze hoofdstad.

Ik wens hen veel succes met hun pogingen dit soort beleid elke dag door te voeren in minder aangename straten dan de winkelstraat.

Quod erat demonstrandum

De hervorming van de GAS-wet is nog niet koud, of er verschijnt opnieuw een absurd geval in de media. “Het zijn uitzonderingen”, “Storm in een glas water”, “De media vergroten het uit”.

Is het net niet de bedoeling dat zulke misbruiken — want daar gaat het om — net wél publiek gemaakt worden? Of geven we de overheid wat ze wil, namelijk de perceptie hooghouden dat de Gemeentelijke Administratieve Sancties wel een degelijk uitgewerkt en afgebakend kader hebben?

Voor onze minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (CDH), zijn dit soort boetes alvast ook geen cadeau. Het zou haar sieren — en haar wet ten goede komen — mocht ze ervoor zorgen dat dit soort absurditeiten niet meer kúnnen voorkomen.

De media zouden minder hebben om van te smullen en de aandacht voor de GAS zou misschien afnemen. Vzw’s, particulieren of kranten verwijten dat ze kritiek hebben, is al te eenvoudig. Don’t shoot the pianist.

Beste minister, zorg nu eens voor een degelijk uitgewerkt kader, waar zulke absurditeiten tot een absoluut minimum beperkt worden. Zet eens een echte kers op die taart. Maar let voorlopig wel op met dat pitje.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!