Vliegtuigincident Morales: UNASUR eist excuses van Europa
Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Bolivia, Evo Morales, UNASUR, Edward Snowden -

Vliegtuigincident Morales: UNASUR eist excuses van Europa

Op woensdag 3 juli verhinderden verschillende Europese landen dat het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales de luchthaven van Wenen verliet. De VS vermoedde immers dat NSA-klokkenluider Snowden aan boord was. De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) eist excuses.

vrijdag 5 juli 2013 20:37
Spread the love

De Europese lidstaten Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië sloten hun luchtruim voor het vliegtuig van Morales, die na een top in Rusland wou terugkeren naar Bolivia. Daardoor kwam hij enkele uren vast te zitten op de luchthaven van Wenen. Tijdens een inspectie van het vliegtuig door Oostenrijkse politieagenten bleek er van Snowden geen spoor te bekennen en mocht de president zijn weg vervolgen.

“Het is vreemd dat deze nooit geziene kaakslag aan het adres van Morales juist komt van landen die steeds het belang benadrukken van rechtszekerheid, de rechten van de mens en naleving van het internationaal recht.”

UNASUR, dat in 2008 werd opgericht om de banden tussen de Zuid-Amerikaanse landen te versterken, reageerde verbolgen. Op donderdag 4 juli, een dag na het vliegtuigincident, hielden verschillende lidstaten van de unie in Bolivia een bijeenkomst om zich uit te spreken over het voorval. De vergadering werd bijgewoond door vertegenwoordigers van Ecuador, Argentinië, Venezuela, Uruguay, Suriname, Brazilië, Colombia, Chili, Guyana en Peru.

De Zuid-Amerikaanse unie staat als één blok achter de Boliviaanse president en vraagt dat de regeringen van Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal publiek hun excuses aanbieden aan Morales. Ook eist de unie dat de VN zich uitspreekt over het incident. Ze bestempelt het nl. als een ‘gevaarlijk precedent’.

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner verwoordt het als volgt: “Het is vreemd dat deze nooit geziene kaakslag aan het adres van Morales juist komt van landen die steeds het belang benadrukken van rechtszekerheid, de rechten van de mens en naleving van het internationaal recht.”wikileak

take down
the paywall
steun ons nu!