Verslag, Cultuur, België, Brussel, Lokaal, Cultuur, Brussel, De Ommegang -

Fotoverslag – Brussel viert de Ommegang

De 'Ommegang' in oud-Vlaams 'rond gaan', is de oudste voorstelling die de geschiedenis van Brussel doet herleven. We moeten tot de veertiende eeuw teruggaan om de eerste 'Ommegang' te beleven. Oorspronkelijk was het een processie uit erkentelijkheid voor Onze Lieve Vrouw van de Zavel.

woensdag 3 juli 2013 06:23
Spread the love

Ter ere van het bezoek van Keizer Karel en zijn zoon, kroonprins Filips, werd op initiatief van de Brusselse gezagsdragers de ‘Ommegang’ van 2 juni 1549 omgevormd tot een luisterrijk schouwspel. Het stadsbestuur defileerde met de ambachten, de schuttersgilden, de notabelen, de adel en de geestelijken.

Al 83 jaar, sinds 1930, is deze jaarlijkse herdenking een hoogtepunt in het historisch-cultureel leven van de Belgische hoofdstad: een historische wedersamenstelling met 1.400 figuranten, waaronder 38 folklorische en historische groepen, 40 paarden, een wandelend marionettentheater en negen reuzen. Op de Grote Zavel vertrekken een zevenhonderdtal van deze figuranten om te defileren in de Brusselse straten. De stoet eindigt met een apotheose in het schitterende decor van de Grote Markt.

In de rol van de gastsprekers stond de humorist Bert Kruismans voor het Vlaamse gedeelte, de zangeres Jo Lemaire voor het Engelse gedeelte en de Franse acteur Jacques Weber voor het Franse stuk.

De regie is verzekerd door Gilles Daoust (Guest Director). De tenor Sébastien Romignon Ercolini, de contratenor Dominique Corbiau en de soprano Isabelle Everast verzorgen het muzikale gedeelte.

Hun uitzonderlijke stemmen zijn begeleid door de muziek die speciaal voor de ‘Ommegang’ werd geschreven door de getalenteerde componist Ernst Wolfgang Meinrath.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!