(foto Raymond Clement)
Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Kinderbijslag, Geert Bourgeois, Kindpremie, Netwerk tegen Armoede, Gezinsarmoede -

Bourgeois voert kindpremie af

Bij de onderhandelingen over de vorming van de Vlaamse regering in 2009 ijverde de N-VA voor een Vlaamse kindpremie. Het plan, dat om budgettaire redenen herhaaldelijk is uitgesteld, wordt nu door Vlaams viceminister-president Bourgeois (N-VA) definitief naar de prullenmand verwezen.

dinsdag 2 juli 2013 14:08
Spread the love

Daarmee komt de minister terug op het oorspronkelijke voorstel van zijn partij. In een interview met De Standaard zegt Bourgeois dat sociale beleidsinitiatieven zoals de kindpremie nu niet de grootste prioriteit vormen. “Onze export staat onder druk, er sneuvelen jobs. Alle middelen moeten dus daar naartoe gaan.”

Nu de Vlaamse regering de bevoegdheid krijgt over de kinderbijslag, kan volgens de viceminister-president binnen een jaar of twee werk gemaakt worden van ‘een echt beleid’ op dat vlak. Hij denkt daarbij aan een basisbedrag voor elk kind, met een toeslag voor kinderen van gezinnen die onder de Europese armoedegrens zitten (1000 euro per maand voor een alleenstaande en 2101 euro voor een huishouden van twee volwassenen en twee kinderen, cijfers 2010).

Netwerk tegen Armoede

Het Netwerk tegen Armoede stond van bij het begin afkerig tegenover de kindpremie omdat geen rekening werd gehouden met de financiële achtergrond van het gezin. Het idee achter de kindpremie was dat elk gezin dat zijn pasgeborene liet opvolgen door Kind en Gezin, het Vlaamse agentschap voor gezinsondersteuning, gedurende drie jaar zou kunnen rekenen op een extra toelage van 150 tot 200 euro per jaar, ongeacht het inkomen van de ouders.

Het Netwerk vindt de plannen voor een hervormde kinderbijslag een stap in de goede richting, maar stelt dat er meer nodig is om de armoede effectief in te perken. Volgens Peter Heirman, stafmedewerker communicatie van het Netwerk, zou de regering ook moeten investeren in meer automatische toekenning van rechten en toegankelijke gezondheidszorg via wijkgezondheidscentra. Je kunt de kinderarmoede maar bestrijden als je ook de ouders uit de armoede helpt, vindt Heirman.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!