Twintigtal activisten bezet Ferrarisbos na geslaagde picknick

Twintigtal activisten bezet Ferrarisbos na geslaagde picknick

maandag 1 juli 2013 22:40

Een hondertal mensen verzamelde zondag 30 juni aan het Ferrarisbos te Wilrijk. Zij gingen in op een oproep van Natuurpunt Zuidrand, Friends of the Earth, sp.a, Groen en PVDA om er al picknickend hun ongenoegen met de nakende kap van het bos te uiten. Het eeuwenoud en ecologisch waardevol bos wordt namelijk bedreigd door kapplannen van het logistiek bedrijf H. Essers dat er plaats wil maken voor de nieuwe hoofdzetel van Veritas. Alle argumenten tegen dat voornemen las u al in mijn eerdere blogbericht met de oproep.

De gemoedelijke picknick vond plaats onder een warm zonnetje en werd afgesloten met enkele speeches en een wandeling rond het met kap bedreigde bos. Uiteraard hopen de aanwezigen dat de provincie, waar op dinsdag 2 juli het beroep van Natuurpunt Zuidrand tegen de door het stadsbestuur verleende kapvergunning voorkomt, rekening houdt met hun gefundeerde protest.

Bezetting

Omdat niet iedereen evenveel vertrouwen heeft in de officiële gang van zaken, besloten een twintigtal activisten van groeNoord en Groenfront het bos echter gewoon te bezetten. Dit gebeurde in de nacht van zondag op maandag. Met deze directe actie wensen de bosbezetters de provincie extra onder druk te zetten. Bovendien zien zij de bezetting als de enige echte verzekering tegen een mogelijke kap. De succesvolle bezetting van het Brugse Lappersfortbos, dat recent officieel groenzone is geworden, vormt voor hen een inspiratiebron.

Eerste indrukken

Uit interesse en met een zekere sympathie ging ik vandaag een kijkje nemen in het bezette bos. Van op een afstand lijkt er eigenlijk niets speciaals aan de hand. Maar eens je het omheinde bos aan de Fotografielaan nadert, zie je her en der tentjes in de bomen zweven. Van op deze straat geraak je dan gemakkelijk in het bos. Na een paar stappen op een geïmproviseerd padje tussen doorns en varens bereik je enkele tentjes en een hele hoop materiaal verzameld onder een groot zeil op een open ruimte in het bos. Voor een eerste dag vind ik het er al behoorlijk ordelijk en gezellig ingericht. De bosbezetters weten duidelijk van aanpakken. Het blijft natuurlijk wel primitief kamperen, je moet dus al een heel geëngageerde natuurliefhebber zijn om hier dagen te aarden, lijkt mij. Bovendien kan ook elk moment de politie ‘aan de deur’ staan om het, in onze samenleving op natuur primerende, private eigendomsrecht van het bedrijf H. Essers te doen gelden. Alleszins tot zover mijn indrukken, laat ik nu maar eens de activisten zelf aan het woord laten.

De activisten

Wit stelt zich voor als actievoeder in naam van Groenfront. Hij geeft klimworkshops en helpt met de inrichting van het kamp. Zo hangt hij mee bedspiralen waar activisten kunnen verblijven tijdens een mogelijke ontruiming in de bomen. Verder zorgt Wit ook voor de composthoop, de sanitaire en keukenfaciliteiten en andere zaken die een eventueel langer verblijf kunnen veraangenamen. Van Simon krijg ik nog wat meer uitleg over de motivatie van de activisten. “De bomen hier zijn bijzonder waardevol. Het bos is oud, biodivers en het is een zuur eikenbos, Dat deze bomen gekapt worden terwijl er binnen de 200 meter nog vijf magazijnen leegstaan is onbegrijpelijk. Helaas zijn de juridische opties redelijk beperkt. Natuurpunt en lokale actiegroepen doen wat ze kunnen maar soms is de bomen beschermen met je eigen lichaam de enige nog mogelijk verzetsdaad. Bovendien zijn bosbezettingen gewoon fijn om te doen: leven in de natuur, met mensen die voor hetzelfde strijden.” Jammer genoeg liet de batterij van mijn laptop me in de steek en heb ik het hierbij moeten houden wat betreft ‘interviews’.

De toekomst

Iedereen die deze actie een warm hart toedraagt wordt door de activisten vriendelijk uitgenodigd op zaterdag 6 juli om een bezoekje te brengen aan het bezette bos. Zo kondigen de bosbezetters deze dag zelf aan: “We willen mensen graag laten zien waarom dit bos beschermd moet worden en de Wilrijkers betrekken bij onze bezetting. Voor de genen die willen leren klimmen zullen er klimworkshops zijn, ook zeker voor de kinderen. ‘s Avonds zullen we samen koken en rond het kampvuur gezamenlijk eten.” Daarnaast volgde op Facebook nog een oproep voor directere steun. Kook je bijvoorbeeld graag, dan wordt het enorm geapprecieerd als je een veganistische (zonder dierlijke producten) maaltijd aan wil bieden. En heb je materiaal dat van pas kan komen (afwasbakjes, bewaardozen voor eten, verse groenten en fruit, …) mag je het de bosbezetters ook steeds laten weten.

Ondertussen is het alleszins afwachten wat de provincie beslist. Hebben zij het protest van picknickers en bosbezetters gehoord? Nieuws daarover wordt donderdag 4 juli verwacht maar zelfs bij een nietig verklaren van de kapvergunning is nog maar de vraag of het bos ook op lange termijn beschermd zal blijven. Dat geldt overigens voor alle (vaak oude) zonevreemde bossen in ons land. Mij lijkt een algemeen moratorium (na degelijke inventarisatie) op de kap ervan dan ook een must.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!