Nieuws, Economie, Politiek, België, Jeugdwerkloosheid, ACV-jongeren, Instapstages, Mini-jobs, Jongerengarantie -

ACV-jongeren: laat de jongerengarantie geen mini-job worden

De stijgende jeugdwerkloosheid geeft ook hier in België alle reden tot zorgen. Zogeheten instapstages zouden een oplossing moeten bieden door jongeren tijdelijk tegen een laag loon bij een bedrijf aan het werk te zetten. Deze lijken echter teveel op de beruchte mini-jobs, vindt ACV-jongeren. Op maandag 1 juli, aan het begin van de solden- en vakantieperiode, organiseerden zij een actie om te pleiten voor kwaliteitsvolle jobs voor jongeren.

maandag 1 juli 2013 15:01
Spread the love

“De actie van vandaag is op een symbolisch moment gekozen; 1 juli is de start van de solden. Daarnaast begint de zomervakantie, wat betekent dat 70.000 jongeren de overstap van school naar werk gaan maken. Het is nu dus een goed moment om beleidsmakers erop te attenderen dat er dringend een nieuw plan tegen jeugdwerkloosheid moet komen”, zegt Tom Vrijens, ACV-jongerenverantwoordelijke.

De jeugdwerkloosheid in België is sinds het begin van de crisis in 2008 steeds toegenomen. Nog niet tot de monsterlijke proporties die ze in landen als Griekenland en Spanje heeft aangenomen, maar toch een verontrustende trend. In Brussel zijn de jongeren het slechtst af, daar zit 36,4 procent van de jongeren zonder job, volgens cijfers van mei jongstleden van het VDAB. In Antwerpen en Genk ligt de jeugdwerkloosheid tussen de 27 en 28 procent, in Gent is die 24,2 procent.

Jongerengarantie

Om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan wordt er wel al actie ondernomen. Op Europees niveau wordt gesproken over een versterkte jongerengarantie: elke jonge werkzoekende moet binnen de eerste vier maanden een duurzame en kwaliteitsvolle job krijgen. Een goed plan volgens ACV-jongeren, maar het moet dan ook wel echt een jobgarantie worden en geen garantie voor bedrijven op goedkope arbeidskrachten.

Ook startte minister van Werk Monica De Coninck in 2011 met het relanceplan van de instapstage. “De instapstages zijn op zich geen slecht idee omdat ze de kans bieden om werkervaring op te doen. Het probleem is echter dat ze niet omkaderd zijn: zo is er geen opleiding voorzien, bouwen de jongeren geen sociale rechten op en is het loon slechts 870 euro bruto per maand”, aldus Vrijens.

Daarmee lijken de instapstages verdacht veel op de inmiddels beruchte mini-jobs zoals de oosterburen die kennen, vindt ACV-jongeren.

Vrijens: “Om het beleid tegen jeugdwerkloosheid niet te laten afglijden in het inzetten van jongeren als goedkope arbeidskrachten, moet er een nieuw relanceplan komen voor zowel het federaal als het Vlaams en Waals niveau. Omdat er op dit moment geen gecoördineerd beleid is, vindt er concurrentie plaats tussen de verschillende beleidsniveaus, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!