Foto: Frederik Sadones
Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, GAS-boetes, Protest GAS-boete, Gasboete -

Betoging tegen GAS-boetes: startschot voor een langdurige strijd

Op zaterdag 29 juni verzamelden zich ongeveer 1.500 bezorgde burgers bij het Centraal Station in Brussel om een duidelijke boodschap uit de dragen: de stemming in het federaal parlement voor een strengere GAS-wet vindt geen weerklank in de samenleving. Deze betoging vormt het startschot voor een langdurige strijd tegen het systeem van GAS-boetes, dat volgens de deelnemers criminaliseert, repressief is en gebaseerd op willekeur.

zaterdag 29 juni 2013 17:39
Spread the love

Initiatiefnemer van de betoging tegen GAS-boetes is een jongeman die het debat rond de GAS-boetes volgde, en na de stemming in het federaal parlement van 30 mei concludeerde dat daar niet of nauwelijks positieve reacties op kwamen.

“Het feit dat er met zo een ruime meerderheid voor een strengere GAS-wet werd gestemd terwijl de meerderheid van de burgers er duidelijk niet mee akkoord gaat, maakte me boos. Ik merkte op allerlei fora op internet dat het onderwerp ontzettend leeft en besloot toen om via Facebook een oproep voor een betoging te lanceren”, zegt de initiatiefnemer die dat deed onder pseudoniem Soft Revolter.

“Ik wilde nadrukkelijk dat het een betoging zou zijn die breed weerklank kan vinden in de samenleving, daarom moest het initiatief niet van een bepaalde organisatie komen maar van een bezorgde burger zoals ik dat ben. 64 organisaties hebben zich toen spontaan aangemeld om de demonstratie te steunen”.

Soft Revolter lijkt in zijn opzet geslaagd. De deelnemers aan de betoging beslaan een diverse groep: jong tot oud en Franstalig tot Nederlandstalig. Er wordt gezwaaid met kleurrijke vlaggen van de jongerenafdelingen van politieke partijen, zoals Jong Groen en Comac, en van vakbonden, en ook vele (jeugd)organisaties zijn vertegenwoordigd. Slogans als ‘jong zijn is niet illegaal’, ‘gas(t)vrij België’ en ‘bloemetjes plukken voor mama is not a crime’ komen voorbij.

Sterkere vuist

Een van de 64 ondersteunende organisaties is de Vlaamse Jeugdraad, die ook al actie voerde in de Kamer toen er over het wetsontwerp gesproken werd.

“Deze betoging is er gekomen op initiatief van jongeren en dat willen wij graag steunen. Wij hebben een hoorzitting aangevraagd voor de stemming in het parlement, maar dit verzoek werd afgewezen. Het is dus heel positief dat nu zoveel organisaties zich hebben aangesloten bij deze demonstratie, zo maken wij een sterkere vuist naar de beleidsmakers toe”, zegt Caroline Verschueren, algemeen secretaris van de Vlaamse Jeugdraad.

Line De Witte, woordvoerder van Comac, benadrukt dat het niet bij deze betoging mag blijven. “Het systeem van GAS-boetes gaat in tegen onze democratische rechten, het hele concept moet afgeschaft worden. Ook na vandaag willen wij er tegenin blijven gaan en tot burgerlijke ongehoorzaamheid oproepen, en GAS-boetes niet te betalen.”

“Je ziet gelukkig al wel dat er binnen sommige gemeentes iets begint te veranderen, zo is er in Schaarbeek beslist dat GAS-boetes niet vanaf 14 jaar al mogen uitgedeeld worden.”

Tina De Greef, secretaris van vakbond LBC-NVK, heeft haar man en kind meegenomen. De baby zit in een draagzak op de rug, met het bordje: ‘Mama help, binnenkort ook GAS-boetes voor baby’s?’. “Ik heb vooral schrik dat de GAS-boetes gebruikt gaan worden om de rechten van syndicalisten in te perken. Daarnaast is het onverantwoord dat kinderen vanaf 14 jaar ook al een GAS-boete kunnen krijgen”, vindt De Greef.

Op 26 oktober staat er weer een betoging tegen de GAS-boetes gepland.

take down
the paywall
steun ons nu!