Betoging voor Richard Snowden in Hongkong (foto See-Ming Lee)
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, NSA, Klokkenluiderssite Manning, Edward Snowden -

Ontsnapping Snowden of hoe Rusland en China de VS een neus zetten

Amerikaans blogger Dave Lindorff bekijkt wat de ontsnapping van Edward Snowden concreet betekent voor de nationale veiligheid van de VS.

donderdag 27 juni 2013 13:26
Spread the love

Laten we, nu Edward Snowden veilig weg is uit de greep van de politiestaat oftewel de Verenigde Staten, voorlopig toch,  een moment stilstaan bij hoe de principiële confrontatie van een dappere man met de ‘Orwelliaanse’ overheid van de VS ons nationaal veiligheidssysteem heeft beschadigd. 

Allereerst zijn er de vier computers die vol staan met geheimen van de National Security Agency (NSA). Die hebben al de details blootgelegd over hoe onze overheid ons gehele nationale communicatienetwerk controleert en zijn neus steekt in de details van de telefoon- en internetactiviteit van elke Amerikaanse burger. We staan aan het begin van een leerproces over de lelijke totalitaire activiteiten van onze eigen overheid. Nu Snowden veilig is en niet meer opgepakt kan worden, zullen we daar zonder twijfel meer over leren.

Ten tweede werd de VS vernederd door China en Rusland, die overduidelijk hebben laten zien dat ze niet willen worden geïntimideerd door werelds dominante supermacht, die nu minder super en minder machtig blijkt te zijn dan ze altijd heeft geclaimd.

Volgens lokale experts in de relaties tussen Hong Kong en China zoals professor Willie Lam van de Chinese Universiteit van Hongkong, kwam China in de legale procedures tussenbeide om de autoriteiten van Hong Kong te melden niet in te gaan op de wens van de regering van de VS uitgedrukt met een uitleveringsverzoek voor spionage en diefstal van officiële geheime documenten en om hem (Snowden) toestemming te geven om het grondgebied te verlaten.

Ondertussen heeft Rusland, waar president Vladimir Poetin Snowden al amnestie heeft aangeboden, ‘s werelds meest gevierde klokkenluider al een zitje aangeboden op een Aeroflotvlucht van Hongkong naar Moskou, waar hij vandaag (op 24 juni) veilig is geland.

De VS zeurde zonder resultaat over Hongkongs onbereidwilligheid om Snowden vast te houden en te arresteren. Die onwil om in te gaan op de Amerikaanse beschuldiging en hun verzoek was een teken aan de wand. Het blijkt immers dat de Hong Kong Special Adminstration Region, die verondersteld wordt volgens de Chinese wetgeving autonoom te zijn van Beijing en in staat om eigen wetten te volgen, blijkbaar niet zo autonoom is.

Een jaar voor de controle van Groot-Brittannië werd overgeheveld naar China sloot Hongkong nochtans een uitleveringsverdrag met de VS. Een niet geïdentificeerde ‘hoge ambtenaar’ van de regering-Obama heeft opdracht gekregen om tegen de Washington Post te zeggen: “Als Hongkong niet snel handelt, zal dit onze bilaterale relaties moeilijker maken en vragen opwerpen over Hongkongs toewijding aan het respect voor de rechtstaat.’

Die zin moet haast wel lachsalvo’s oproepen bij mensen over de hele wereld en kan ook een grappige oneliner zijn voor lokale striptekenaars hier in de VS, waar de rechtstaat al jaren geleden is gestorven bij de invasie van Irak, de illegale geheimhouding, het arresteren en mishandelen van honderden verdachten in de ‘oorlog tegen de terreur’ van Bush/Obama  en de nog altijd voortslepende operatie van het internationaal illegale detentie- en mishandelcentrum Guantanamo Bay, de 3 jaar durende vasthouding van klokkenluider Bradley Manning, de buitenwettelijke moord op Amerikanen door drone-aanvallen en de NSA die al de Amerikanen bespioneert, iets wat begon in 2007.

Ondertussen is het hoog in het vandaal staande discours over het respecteren van ‘de rechtstaat’ vanuit de VS ook ontmaskerd als een fraude bij de recente executie-afslachting van Ibragim Todashev. Hij werd 6 keer neergeschoten, inclusief een executieschot in het achterhoofd door een FBI-agent. Dit gebeurde na een drie uur durende ondervraging in het midden van de nacht in Todashev’s appartement in Orlando, Florida.

Todashev was een verdachte van de aanslag van de Boston Marathon. Hij werd verhoord door drie FBI-agenten, samen met verschillende leden van de Massachusetts State Troopers (politiekorps op niveau van de deelstaat), tot alle agenten plots de ruimte verlieten, behalve één. Die agent beweert dat Todashev hem aanviel. Aanvankelijk verklaarde hij ook dat er allerlei soorten wapens aanwezig waren, maar later gaf hij toe dat de verdachte ongewapend was.

Dessalniettemin leegde de agent zijn geweer op de verdachte. Vervolgens werd bekend dat in 150 gevallen waarin FBI-agenten een verdachte neerschoten sinds 1993 (70 overledenen inbegrepen), intern onderzoek door de FBI concludeerde dat alle gevallen ‘gerechtvaardigd’ waren. (Zelfs de LAPD en de NYPD – de politiekorpsen van Los Angeles en New York City – komen niet met zulke absurde beweringen).

Snowden’s openbaringen lieten bovendien zien dat de VS hypocriet is, aangezien ze eerder China al beschuldigden van het crimineel hacken van computers van de overheid en van bedrijven. Het blijkt dat de VS zelf de grootste officiële hacker is, met een gigantische campagne onder de leiding van de NSA, voor het hacken in Chinese, Hongkongse, Iraanse en andere computersystemen en eigelijk betrokken zijn in een soort van niet verklaarde computeroorlog tegen rivaliserende staten, waar de VS officieel niet mee in oorlog is.

Alles bij elkaar heeft Snowden, die alleen opereerde en een groot persoonlijk risico neemt, een opmerkelijke hoeveelheid schade aangericht aan de nationale veiligheidsstaat. Hij heeft niet zozeer schade aangericht aan de veiligheid van de VS of het leven van Amerikanen in gevaar gebracht zoals de fascistische apologeten in het Congres, in Obama’s regering en de media uitschreeuwen.

Integendeel, hij heeft hen beschadigd die aan de macht zijn en die de vrijheid van Amerikanen ondermijnen en van wat er over is van de democratie. De meeste Amerikanen lijken dit te begrijpen, ook al zal in de komende weken de georkestreerde overheid en de daarmee samenhangende lastercampagne hem proberen neer te zetten als een verrader.

Weinig informatieve peilingen laten zien dat 54 procent van de Amerikanen denkt dat Snowden vervolgd moet worden voor wat hij heeft gedaan, maar 49 procent zegt dat het vrijgeven van geklassificeerde overheidsinformatie ‘meer dient dan dat het schade toebrengt’. 63 procent zegt ook dat hun privacy wordt aangetast door de informatie die NSA verzamelde via hun communicatiemiddelen.

Hopelijk vindt Snowden een veilige plek om zich te vestigen – in Rusland, Cuba, Venezuela, Ecuador of waar ook ter wereld (mijn advies is Uruguay) en krijgt hij het voor elkaar om bescherming te bekomen tegen de criminele inspanningen van Amerika om hem te stoppen of in Guantanamo of in een andere Amerikaanse bewaarcel te steken. Vanuit die landen kan hij meer van zijn gevonden data de wereld insturen en het werk van de Amerikaanse veiligheidsstaat verder ondermijnen.

Een ding is zeker. Als de Amerikaanse overheid Snowden opsluit zou het op dit moment niets veranderen aan het stoppen van die informatiestroom over de werking van de binnenlandse en internationale spionnenoperatie van de NSA. Zijn informatie is nu, zo is bijna zeker, ook in handen van Rusland en misschien ook zelfs van de Chinese autoriteiten.

Die informatie bevindt zich ook bij journalisten en de WikiLeaksorganisatie, die volgens Julian Assange, Snowden praktisch heeft geholpen met het regelen van zijn asiel, om hem te beschermen tegen de Amerikaanse martel- en achtervolgingsmachine, ook door hem te helpen met reisdocumenten nadat de VS zijn paspoort introk op zaterdag  en hem een staatloos persoon maakte. (En wij die dachten dat ons Amerikaans staatsburgerschap een geboorterecht was).

Dave Lindorff

Counterpunch 24 juni 2013

Vertaald door Daphne van den Blink

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!