Foto: Erf-goed.be
Nieuws, Wereld, Milieu, Stadsbomen, Amerikaanse dienst voor Bosbeheer -

Boom in de stad redt jaarlijks een leven

Stadsbomen doen veel meer dan wat groen in het stadsbeeld brengen. Volgens onderzoek van de Amerikaanse overheid redden ze gemiddeld een mensenleven per jaar.

donderdag 27 juni 2013 16:41
Spread the love

De Amerikaanse dienst voor Bosbeheer deed onderzoek naar de volledige impact van stadsbomen op de gezondheid, met name op de concentratie van fijnstof in tien steden waaronder Atlanta, Boston, New York en San Francisco. Fijnstof leidt tot longontsteking, aderverkalking en hartaandoeningen en verkort de levensverwachting.

Uit het onderzoek blijkt dat elke boom jaarlijks een leven redt, en in  New York zelfs tot acht levens.

Winstgevende investering

“Dit onderzoek toont duidelijk aan dat de Amerikaanse stadsbomen een belangrijke investering zijn om schone lucht en water te produceren, energiekosten te verminderen en steden leefbaarder te maken”, zegt Michael T. Rains van de dienst Bosbeheer. “Om het eenvoudig te stellen: stadsbomen verbeteren de levenskwaliteit van mensen.”

In steden als Atlanta, dat relatief veel stadsgroen telt, halen de bomen jaarlijks 64,5 ton fijnstof uit de lucht. De bomen zijn zo hun gewicht in goud waard: in New York genereren ze jaarlijks 60 miljoen dollar aan waarde, met name door hun invloed op de volksgezondheid.

Stikstof

Vorig jaar kwamen Britse onderzoekers van de Lancaster University al tot een gelijkaardige conclusie. Zij onderzochten specifiek de invloed van bomen in “stedelijke kloven”: smalle straten tussen hoogbouw waar de lucht blijft hangen.

Ze concludeerden dat de doordachte plaatsing van gras, klimplanten of bomen in dergelijke kloven de concentratie van stikstofdioxide met 40 procent en fijnstof met 60 procent kan verminderen. Vooral klimplanten hebben potentieel, omdat die grote oppervlakken kunnen bedekken zonder extra plaats in te nemen.

take down
the paywall
steun ons nu!