Hou je mond. Wij bombarderen wie we willen. Je staat aan onze kant of aan die van de terroristen.
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, VS, NSA, Julian Assange, Spionage, Barack Obama, Bradley Manning, Klokkenluiderssite Manning, Massamedia, Hollywood, Edward Snowden -

John Pilger: NSA-lekken tonen nieuw oprukkend fascisme

In zijn bekende recht-toe-recht-aan stijl klaagt de Brits-Australische journalist John Pilger het sluipend fascisme aan dat door de recente NSA-lekken werd blootgelegd. Dit is echter al veel langer aan de gang. Aan ons om ons er bij neer te leggen of er iets aan te doen.

woensdag 26 juni 2013 23:25
Spread the love

In zijn boek Propaganda, gepubliceerd in 1928, schreef de Amerikaanse psychiater Edward Bernays: “De bewuste en intelligente manipulatie van de gevestigde gewoonten en opinies van de massa is een belangrijk onderdeel van een democratische maatschappij. Zij die dit onzichtbaar mechanisme van de maatschappij manipuleren, vormen een onzichtbare regering die de echte heersende macht van ons land is”.

Propaganda wordt ‘public relations’

Bernays was een neef van Sigmund Freud. Hij vond de term ‘public relations’ (PR) uit als een eufemisme voor staatspropaganda. Hij waarschuwde er voor dat personen die deze waarheid aan het licht brengen en een geïnformeerd publiek een permanente bedreiging zijn voor deze onzichtbare regering.

In 1971 lekte klokkenluider Daniel Ellsberg gegevensbestanden van de Amerikaanse regering, bekend als de Pentagon Papers, die onthulden dat de invasie van Vietnam gebaseerd was op systematische leugens. Vier jaar later hield senator Frank Church sensationele hoorzittingen in de Amerikaanse Senaat: dit werd één van de laatste opflakkeringen van de Amerikaanse democratie.

Dit onderzoek legde de volledige omvang van de onzichtbare overheid bloot: de binnenlandse spionage, de ondermijning van elke vorm van dissidentie en de permanente oorlogstaal van zogenaamde intelligentie- en veiligheidsbureaus en de steun die ze krijgen van grote bedrijven en de media, zowel de conservatieve als de liberale.

Geen weg terug

Over de National Security Agency (NSA), zei Senator Church toen: “Ik weet dat de mogelijkheid om tirannie in Amerika alomvattend te maken reëel is en we moeten ervoor zorgen dat deze organisatie en alle agentschappen die beschikken over deze technologie opereren binnen de grenzen van de wet… zodat we nooit de afgrond oversteken. Dit is een afgrond vanwaar er geen weg terug is. “

Op 11 juni 2013 heeft Daniel Ellsberg, naar aanleiding van de onthullingen in de Guardian door NSA-medewerker Edward Snowden, geschreven dat de VS nu in die ‘afgrond’ is beland.

De onthulling van Snowden dat Washington Google, Facebook, Apple en andere reuzen van consumententechnologie gebruikt om zowat iedereen te bespioneren, is nog maar eens een bewijs van de hedendaagse vorm van fascisme – dit is die ‘afgrond’. Na het opleiden van ouderwetse fascisten over de hele wereld – van Latijns-Amerika tot Afrika en Indonesië – is de geest terug uit de fles. Dit begrijpen is net zo belangrijk als het begrijpen van het criminele misbruik van technologie.

Obama’s politiestaat

Een andere voormalige klokkenluider, Fred Branfman, die de ‘geheime’ vernietiging van het kleine Laos (buurland van Cambodja en Vietnam, nvdr) door de Amerikaanse luchtmacht in de jaren ‘60 en ’70 ontmaskerde, geeft het volgende antwoord aan zij die zich nog steeds afvragen hoe een ‘liberale’ Afro-Amerikaanse president, hoogleraar in staatsrecht, zo een wetteloosheid kan bevelen: “Geen president heeft meer gedaan dan Obama om de infrastructuur te creëren voor een mogelijke toekomstige politiestaat.”

Waarom? Omdat Obama, net als George W. Bush, begrijpt dat het zijn taak niet is om toe te geven aan zij die op hem gestemd hebben maar om “de machtigste instelling in de geschiedenis van de wereld, die sinds 1962 meer dan 20 miljoen mensen, voornamelijk burgers, heeft gedood, gewond of dakloos gemaakt verder uit te breiden”.

In deze nieuwe Amerikaanse cybersupermacht, zijn alleen de sluizen langswaar de informatie passeert veranderd. De directeur van Google Ideas, Jared Cohen, was adviseur van Condaleeza Rice, voormalig minister van buitenlandse zaken tijdens de regering van W. Bush die loog dat Saddam Hoessein de VS met kernwapens zou kunnen aanvallen.

Cohen en Googles directeur-generaal, Eric Schmidt – ze leerden elkaar kennen in de ruïnes van Irak – hebben samen een boek geschreven, The New Digital Age (Het Nieuwe Digitale Tijdperk), dat door de voormalige CIA-directeur Michael Hayden en de oorlogsmisdadigers Henry Kissinger en Tony Blair als ‘visionair’ wordt aangeprezen. De auteurs maken daarin geen melding van het Prism-spionageprogramma, recent onthuld door Edward Snowden, dat de NSA toegang levert tot ieder van ons die Google gebruiken.

Controle en overheersing

Dat zijn de twee begrippen die dit enigszins begrijpelijk maken. Ze worden uitgeoefend door politieke, economische en militaire instrumenten, waarvan massale observatie een essentieel onderdeel is, maar ook door propaganda te suggereren aan het publieke bewustzijn. Dit was net Edward Bernays’ punt van hierboven.

Bernays’ twee meest succesvolle PR-campagnes hadden als doelstelling de Amerikaanse bevolking te overtuigen naar de oorlog in Europa te gaan in 1917 en de Amerikaanse vrouwen er van te overtuigen om in het openbaar te gaan roken. Sigaretten werden ‘toortsen van vrijheid’ die de bevrijding van de vrouwen zou bespoedigen.

Propaganda-abteilung Hollywood

Het was in de populaire cultuur dat het frauduleuze ideaal van Amerika als moreel superieur, als ‘leider van de vrije wereld’ het meest effectief is geweest. Zelfs tijdens Hollywoods meest chauvinistische periodes waren er echter nog altijd uitzonderlijke films, zoals die van de in ballingschap levende Stanley Kubrick, en gewaagde Europese films vonden Amerikaanse verdelers. Vandaag is er geen Kubrick meer , geen Dr. Strangelove, en de Amerikaanse markt is bijna volledig afgesloten voor buitenlandse films.

(Stanley Kubrick (1928-1999) was een geniaal filmregisseur. Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Came to Love the Bomb kwam uit in 1964, in volle Koude Oorlog, en vertelt het verhaal van een krankzinning geworden Amerikaans generaal die zijn vliegtuigen bevel geeft hun atoombommen op de Sovjet-Unie te werpen. Dr. Strangelove is de bizarre ingenieur van het kernprogramma in de film. Nog steeds een meesterwerk, nvdr.)

Toen ik mijn eigen film, The War on Democracy, aan een grote, liberale Amerikaanse verdeler liet zien, kreeg ik een waslijst van verplichte veranderingen overhandigd om ‘ervoor te zorgen dat de film aanvaardbaar is’. Die verdeler deed me een volgens hem betekenisvolle toegeving: “OK, misschien kunnen we Sean Penn erin zetten als commentaarstem. Zou dat je tevreden stellen?” (De Amerikaanse acteur Sean Penn is ook politiek actief, dat doen wel meer acteurs in de VS. Alleen verdedigt hij een duidelijk anders links discours, nvdr)

De waarheid, u gebracht door …

Recent werden films uitgebracht als Katherine Bigelow’s ‘Zero Dark Thirty’ die foltering goedpraat en Alex Gibney’s ‘We Steal Secrets’, een verfilmde afbraak van Julian Assange, gedraaid met royale ondersteuning van Universal Studios, waarvan het moederbedrijf tot voor kort het Amerikaanse energiebedrijf General Electric (GE) was. GE produceert ook wapens, onderdelen voor gevechtsvliegtuigen en geavanceerde observatietechnologie. Het bedrijf heeft ook winstgevende belangen in het ‘bevrijde’ Irak.

De kracht van klokkenluiders als Bradley Manning, Julian Assange en Edward Snowden is dat ze die hele mythologie ondergraven, die zorgvuldig geconstrueerd wordt door de commerciële filmindustrie, de commerciële academici en de commerciële media. WikiLeaks is juist daarom zo gevaarlijk omdat het die klokkenluiders voorziet van een platform om de waarheid bekend te maken.

Informatie over onze oorlogsmisdaden

Dit werd bereikt door ‘Collatoral Murder’, de cockpitvideo van een Amerikaanse Apachehelikopter, die naar verluidt werd gelekt door Bradley Manning. De impact van deze video brandmerkte Manning en Assange als doelwitten voor weerwraak van de Amerikaanse staat.

Die video toonde immers Amerikaanse piloten die journalisten vermoorden en kinderen op straat in Bagdad verminken, daar duidelijk pret in hebben en hun wreedheid als ‘leuk’ omschrijven. Maar toch zijn ze door één specifiek aspect daar niet mee weggeraakt, namelijk omdat wij daar nu getuigen van zijn.

Het hangt nu van ons af.

John Pilger

Vertaald door Bavo Vanoost

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!