Italiaans raaigras (Lolium multiflorum) won dit jaar de prestigieuze 'World Pesticide Resistance Prize' (foto: Wervel).
Opinie, Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, GGO's, Wervel, Biodiversiteit, Pesticiden, Monsanto, Voedsellandbouw, Roundup, Agro-industrie, Agro-ecologische landbouwproductie, Insecten, Gewasbeschermingsmiddelen, Italiaans raaigras, World Pesticide Resistance Prize, Gifgebruik, Glyfosaat, Chemische oorlogsvoering -

World Pesticide Resistance Prize gaat dit jaar naar Italiaans raaigras

De prestigieuze 'World Pesticide Resistance Prize' gaat dit jaar naar Italiaans raaigras vanwege zijn wereldwijd geweldloos verzet tegen pesticiden als glyfosaat (Roundup), chlorsulfuron, diclofop-methyl en trifluralin. Deze felbegeerde nobele prijs bekroont elk jaar planten of insecten die een uitzonderlijke inspanning leveren om weerstand te bieden aan de chemische oorlogsvoering in de voedselproductie.

vrijdag 21 juni 2013 14:45
Spread the love

De weerstand die Italiaans raaigras toont, is opmerkelijk gezien de intensivering van gifgebruik door biotechnologen en agro-industriële concerns.

Het was voor de jury niet makkelijk om uit de 222 genomineerden (5 insecten en 217 planten) een winnaar te selecteren. Italiaans raaigras viel in de prijzen, niet alleen omdat het sinds 1996 wereldwijd actief is tegen zorgwekkende pesticiden, maar bovendien ook het record vestigde met de opstapeling van resistentie tegen vier verschillende pesticiden in een tarweveld in Australië. Het verzette zich ook succesvol tegen Roundup in Zuid-Afrika, Israël, Spanje en Frankrijk.

Italiaans raaigras is erg blij met de prijs en noemt deze “een erkenning van decennialange onafgebroken inspanning”.

Het raaigras stelt: “Deze prijs is een signaal aan de hele wereld dat pesticiden en gewelddadige interventies in het veld niet meer welkom zijn. Wetenschappers zouden zich beter bezighouden met het uitbouwen van agro-ecologische technologie die het ecosysteem respecteert en planten doet groeien vanuit een gezonde en krachtige bodem.”

“Sommige wetenschappers geven te veel toe aan geldschieters en lijden aan reductionistisch denken. Sommige planten onder ons, zoals de ggo-teelten, hebben een verkeerd idee van de mens. We laten ons gedwee manipuleren, maar de mens is niet per definitie goed. Met de bekrompen standpunten die sommige mensen er op na houden i.v.m. de natuur kan een landbouwsysteem niet functioneren.”

“Vaak worden zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen ingezet die ons helemaal niet beschermen, maar in werkelijkheid ons immuunsysteem vernietigen. Repressieve technieken als chemische bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie kunnen nooit de basis zijn van een gezonde voeding. Om de kwaliteit, kwantiteit en beschikbaarheid van voedsel voor de mens te verzekeren, moeten we allemaal samenwerken, het hele ecosysteem.”

Patrick De Ceuster en Jeroen Watté

Patrick De Ceuster en Jeroen Watté zijn medewerkers bij Wervel vzw, de Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!