Wallonië kleurt bruin

Wallonië kleurt bruin

vrijdag 21 juni 2013 01:10
Spread the love

De provincie Luxemburg is (of was) de provincie met het grootst aantal runderen in België. Een jaar of 5 geleden hoorden we dan dat de veestapel in Luxemburg enorm afnam. De mensen waren het beu. De dieren die er gehouden werden behoorden voornamelijk tot het Belgisch Wit Blauwe ras, zeg maar de dikbillen. Bij die dikbillen hoort vrijwel zeker de jaarlijkse keizersnede. In Luxemburg waren de bedrijven enorm gegroeid, met wel 200 koeien en dan alle kalveren en jongvee wat erbij hoort. Bedrijven met meer dan 600 stuks vee. Met de familie gingen we wel eens op vakantie in die streek. Je zag daar inderdaad overal de witte vlekken op de hellingen grazen. En dat ging dus achteruit.

Een paar maanden geleden ging ik in de omgeving van Virton een nieuwe dekstier kopen. Zaterdagvoormiddag. Lekker onspannen, weinig verkeer op de weg en genieten van het landschap. Een beetje voorbij Luik had ik al succes, bruine vlekken op de hellingen. Heel de weg door, links en rechts van de E25 opvallend veel bruine vlekken. Wallonië  schakelt blijkbaar massaal om naar de Franse Limousinrunderen.

Daarnet las ik het nieuwe blogbericht van Eeuwige moes met zoete patatjes. Een bezoekje aan Orval enz. En wat staat er op de foto? Juist, bruine grazende vlekken. http://eeuwigemoes.wordpress.com/2013/06/20/gilden-in-orval/

Jos

take down
the paywall
steun ons nu!