The People Are Revolting! John Watts, Leon Rosselson, Jim Hightower

The People Are Revolting! John Watts, Leon Rosselson, Jim Hightower

vrijdag 21 juni 2013 20:20
Spread the love

Welkom op de eerste aflevering van Radio 68! Radio 68 is een niet-commerciële  en onafhankelijke internetradio  die opkomt voor bepaalde types muziek en woord die je zelden of nooit hoort in een samenleving waar enkel geld en glitter telt.  Radio 68 wil ook de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes. Deze blog focust op het programma “Het Vrije Vranke Woord / Real Free Speech”, een wekelijkse uitzending waarin het geëngageerde woord centraal staat: het klassieke of 21ste-eeuwse linkse lied, protestsongs, commentaren, toespraken, debatten, vertellingen, poëzie. Zonder onderscheid van taal, genre, stijl of tijd.  

Radio 68 kan je beluisteren op www.radio68.be. In deze eerste aflevering focussen we op drie verschillende stemmen: de rockzanger en –componist John Watts; de klassieke linkse folkzanger Leon Rosselson; de Amerikaanse radioman en causeur Jim Hightower.

JOHN WATTS
John Watts is weer op tournee en na de zomer volgt een nieuw album, even geëngageerd als altijd. In Gent kregen we een voorproefje van zijn nieuwe show: poëzie, een theaterstuk over Picasso (en hemzelf) en na de pauze wat hij zijn “people’s stories” noemt. Onder het motto “You can’t stop being political”,  vertelt hij het leven van andere mensen. “Staring Down the Barrel” vertelt hoe het opdoeken van mijnen in het Engeland van Thatcher ook de verdwijning betekende van hele leefgemeenschappen. Het lied over een Amerikaanse soldaat in Afghanistan verhaalt hoe het komt dat bij een doorsnee individu alle stoppen kunnen doorslaan. Watts zingt ook zijn mening over de rellen in London van enkele maanden terug, rellen die hij bekritiseert vanwege niet politiek. En hij maakt zich druk, liedjesgewijs, over de oproep van onze leiders om de buikriem toe te halen met “recessie” en de nood aan “soberheid” als alibi.  Radio 68 had een exclusief gesprek met John Watts, selecteerde passages uit het Gentse optreden en voegt er klassiekers aan toe. 

JIM HIGHTOWER
De titel van dit blogbericht is ontleend aan “The People Are Revolting”, een cd van de Amerikaan Jim Hightower. De titel van diens album zet meteen de toon, want “revolting” betekent zowel “in opstand komen” als “walgelijk”!  Hightower noemt zichzelf met een kwinkslag “America’s no. 1 Populist”. Met humor, woordspelingen – en ook wel met lichte demagogie – trekt Hightower Amerika rond om de burger aan te zetten tot verzet, ongehoorzaamheid, organisatie en lokale democratie. Niet met liedjes en een gitaar, maar in de beste traditie van de Amerikaanse welsprekendheid – snel, opzwepend, factueel. Hightower klaagt niet enkel aan,  hij roept de mensen op om zich te organiseren, weerstand te  bieden en alternatieven uit te werken. Zijn motto’s: “We have no right to be quiet!” en “Keep agitating”

LEON ROSSELSON
Radio 68 zal Leon Rosselson in een volgende aflevering uitgebreider voorstellen. Voorlopig volstaat het te weten dat deze Engelsman een singer-songwriter is, die al zo’n vijftig jaar artistiek-politiek actief is. Rosselson is  een links-radicale satirist. In “Stand Up For Judas” luidt het dat Jezus absoluut geen bevrijder van de armen was, maar hen paaide met mirakels en de uitgestelde beloning in de hemel. Judas, daarentegen, was de echte hervormer en vrijheidsstrijder.  Een overweging waard…

De uitzending
Nieuwe aflevering van “Het Vrije Vranke Woord”: zondag 23 juni om 16u. Herhaling: zondag om 2100u, maandag & dinsdag om 1600u. Het programma “My Generation” zelf, start om 1200u. Radio 68 www.radio68.be.

Referenties
John Watts: tourneedata vind je op de officiële website http://fischer-z.com
Leon Rosselson: cd “RosselsonGs”. Officiële website: www.leonrosselson.co.uk
Jim Hightower: cd “The People Are Revolting”. Officiële website http://jimhightower.com

take down
the paywall
steun ons nu!