Samenleving, België, Antwerpen, Stampmedia, Antwerpen, Drugs, Cocaïne, Alexander van Nuijs, Philippe Beinaerts -

Antwerpen cocaïnestad

Uit onderzoek van rioolwater kan worden nagegaan waar welke producten het meest geconsumeerd worden. Antwerpen blijkt een grote aantrekkingskracht op cocaïnegebruikers te hebben omwille van zijn ligging aan de haven.

vrijdag 21 juni 2013 08:09
Spread the love

Toxicoloog Alexander van Nuijs (UA) onderzoekt stalen van enkele honderden liters rioolwater uit Antwerpen en Brussel. Harddrugs als cocaïne en xtc worden ‘gemetaboliseerd’ in ons lichaam. Ze laten met andere woorden restanten achter in onze bloedbanen en urine. Het Toxicologisch Centrum van Universiteit Antwerpen is gestart met ‘sewage epidemiology’ of drugsanalyse uit rioolwater. Door afvalwateronderzoek kan recent druggebruik opgespoord worden.

Cocaïnestad

Antwerpen blijkt volgens het rioolwateronderzoek dé stad van cocaïnegebruikers te zijn. Van Nuijs zegt dat daar enkele logische verklaringen zijn voor zijn: “De toevoer van drugs, meer specifiek cocaïne, gebeurt via de Antwerpse haven.”

“Dat is geen goed nieuws voor de stad Antwerpen”, vertelt Philippe Beinaerts, woordvoerder van burgemeester van Antwerpen Bart de Wever. “Het stadsbestuur voert al jaren een strijd tegen drugs waarbij zeker vooruitgang geboekt werd”, gaat hij verder. “Er wordt vooral zwaar getild aan grote drugstrafiek en bendevorming. Zware criminelen zijn erg moeilijk op te sporen.”

Beleid

Cocaïne is de meest gebruikte drug in West-Europa. In Amsterdam circuleert het goedje het meest, maar Antwerpen staat op een stevige tweede plaats wat cocaïnegebruik betreft. De resultaten van het onderzoek op Europees vlak worden verzameld voor EWDD, het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving. “Deze organisatie kan hierdoor nagaan waar de prioriteiten liggen op vlak van drugsbeleid”, vertelt Alexander van Nuijs.

De stad Antwerpen hanteert een tweeledige aanpak. “Enerzijds proberen we de invoer via de scheepvaart en de haven tegen te gaan. Anderzijds willen we die bendes financieel kaalplukken en hun afzetmarkt wegnemen.” Volgens Philippe Beinaerts is het niet de bedoeling om elke occasionele gebruiker te gaan opsporen en bestraffen. “We tillen er veel zwaarder aan als een junkie op een brutale wijze een handtas van een bejaarde dame steelt, dan als een student een joint rookt op zijn kot. Dat spreekt voor zich.”

Maatschappelijke meerwaarde

“Als apotheker en onderzoeker besef ik heel goed wat de schadelijke gevolgen van drugs zijn”, zegt Alexander van Nuijs. “Er is dus zeker een maatschappelijke meerwaarde aan het rioolwateronderzoek. Het is daarom belangrijk dat er maatregelen worden genomen door de beleidsvormers. Zo heeft de stad Antwerpen op basis van o.a. ons onderzoek al 36 extra politiemensen aangenomen.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Valerie Schreurs, foto: Pauline Poelmans

take down
the paywall
steun ons nu!