Brazilië, Wereldbeker, Protesten -

Ook Fortaleza protesteert tegen corruptie en censuur

donderdag 20 juni 2013 01:19
Spread the love

In Fortaleza ontmoetten Brazilië en Mexico elkaar vandaag in de Confederations Cup. Drieduizend manifestanten betoogden er tegen de verplichte verhuizingen van families tijdens de opbouw van de wereldbeker en voor de vraag om extra middelen in het regenarme noordoosten van Brazilië. In het Castelão stadion braken tientallen supporters eveneens de FIFA-regel die politieke demonstraties in de stadions verbiedt.

Voor de start herinnerde de FIFA er nochtans aan dat het verboden is om politieke manifestaties te houden in de toernooistadions. “Binnen het stadion is er een gedragscode, beschreven op de tickets en gidsen die we publiceren. Deze is van toepassing op grote sportevenementen wereldwijd, volgt hetzelfde patroon dat gebruikt werd in vorige wedstrijden en in alle andere FIFA-competities, zei FIFA-woordvoerder Pekka Odriozola.

TV Globo, de eigenaar van de toernooibeelden, toonde de slogans in het stadion. Tijdens de openingswedstrijd in het Maracana stadion in Rio, werd er nog een slogan met het opschrift ‘Fair play regering’ van de tribunes verwijderd.

Op het ogenblik dat de wedstrijd tussen Brazilië en Mexico begon, raakten manifestanten en de militaire politie met elkaar slaags aan de avenida Alberto Craveiro, de belangrijkste toegangsweg naar het stadion.

De sfeer was gespannen, met demonstranten die een nabijgelegen tankstation vernielden. Een andere groep brak ramen en plunderde een supermarkt. Een reportageteam van TV Globo werd weggestuurd.

Eén van de organisatoren van de betoging, journalist Livino Neto, zegt dat de militaire politie traangas gebruikt om de oprukkende betogers tegen te houden. Zij geraakten voorbij de eerste blokkade rond het stadion en kwamen bij de tweede op een km van het stadion.

Terwijl de militaire politie en demonstranten slaags raakten buiten het stadion, betraden Brazilië en Mexico het veld. Tijdens de uitvoering van de volksliederen toonden sommige fans slogans ter ondersteuning van de protesten die zich reeds gedurende een week voordoen in het hele land. Eén van de slogans luidde: “Dit protest is niet tegen de selectie, maar tegen de corruptie!”

Bronnen:

Com o jogo em andamento, confronto entre manifestantes e polícia continua em Fortaleza

http://www1.folha.uol.com.br/esporte/folhanacopa/2013/06/1297746-com-o-jogo-em-andamento-confronto-entre-manifestantes-e-policia-continua-em-fortaleza.shtml

Torcida burla regra da Fifa e faz protesto dentro do Castelão

http://www1.folha.uol.com.br/esporte/folhanacopa/2013/06/1297724-torcida-burla-lei-da-fifa-e-faz-manifestacao-dentro-do-castelao.shtml

Manifestantes e policiais entram em confronto perto do Castelão

http://agenciabrasil.ebc.com.br/noticia/2013-06-19/manifestantes-e-policiais-entram-em-confronto-perto-do-castelao
 

take down
the paywall
steun ons nu!