Argentijnse econoom Raúl Benítez benadrukt de aanhoudende ongelijkheid in Latijns Amerika. foto FAO/Giulio Napolitano

Argentine economist highlights continuing inequality in Latin America. Credit:

Nieuws, Samenleving, Politiek, Ondervoeding, Argentinië, Soja -

Honger ondanks economische groei in Latijns-Amerika

Latijns-Amerika kent een sterke economische groei, maar honger en ongelijkheid vormen nog steeds een groot probleem. Dit komt mede door de groeiende invloed van de agribusiness, zegt Silvia Ribeiro van de Action Group on Erosion, Technology and Concentration (ETC).

woensdag 19 juni 2013 14:32
Spread the love

De Argentijnse econoom Raúl Benítez, hoofd van het Latijns-Amerika-bureau van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), constateert dat het continent grote stappen vooruit heeft gezet, maar nog steeds de grootste ongelijkheid in de wereld kent.  “Van de bijna 900 miljoen mensen die honger lijden, bevinden zich er 50 miljoen in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied”, zei hij tijdens de 38e FAO-conferentie in Rome die nog tot zaterdag duurt.

Ondervoeding

Honger steekt zelfs weer de kop op in Argentinië, een land dat in de twintigste eeuw lange tijd een bevolking had die tot de best gevoede op de planeet behoorde. “In Argentinië zijn momenteel veel kinderen ondervoed als gevolg van de groei van de soja-industrie”, zegt Silvia Ribeiro, Latijns-Amerika-directeur van de ETC. Argentinië is een grote exporteur van soja.

“Al meer dan twintig jaar heeft Argentinië, met hulp van opeenvolgende regeringen, de gigantische expansie van de sojateelt toegestaan. Andere gewassen en vee moesten daarvoor wijken en zelfs het plaatselijke dieet veranderde erdoor”, zei Ribeiro, wiens organisatie zich bezighoudt met de invloed van opkomende technologieën en bedrijven op de biodiversiteit, landbouw en mensenrechten.

“De armen in Argentinië drinken geen koeienmelk meer, maar sojamelk. En ze eten geen vlees meer maar soja-substituten. Een weinig gevarieerd dieet dat ondervoeding veroorzaakt”, zei Ribeiro.

Volgens haar is de lof van de FAO voor de strijd tegen de honger in Latijns-Amerika gebaseerd op misleidende analyses. “Het lijkt erop dat de FAO alleen naar het bruto product kijkt, dat wijst op groei van de landbouwproductie, en de ogen sluit voor het feit dat deze productie niet duurzaam is en leidt tot sociale uitsluiting. Alleen multinationals die produceren voor de export profiteren ervan.”

Benítez zei dat de FAO alleen de aandacht kan vestigen op deze fenomenen en corrigerende maatregelen kan voorstellen. “Landen zijn soeverein en hebben de vrijheid hun beleid wel of niet af te stemmen op onze voorstellen.”

Transgene gewassen

Ribeiro wees ook op het groeiende gebruik van genetisch veranderde gewassen, zoals mais in Mexico. “De regering heeft experimenteel gebruik van transgene maiszaden van bedrijven zoals Monsanto en DuPont Pioneer goedgekeurd”, zei de activiste. Mais is een essentieel onderdeel van het dieet in Meso-Amerika, de regio die het zuiden van Mexico en Centraal-Amerika omvat.

Landen in een soortgelijke uitgangssituatie, zoals China (soja) en delen van Zuidoost-Azië (rijst), verbieden het verbouwen van transgene varianten om hun biologische erfgoed te beschermen, zei Ribeiro. “Mexico zou dat ook moeten doen met mais.”

Uit recent onderzoek zou blijken dat transgene mais schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ribeiro wees op een Frans onderzoek waaruit zou blijken dat transgene mais kanker veroorzaakt bij ratten. “Uit een andere studie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), blijkt dat de meeste transgene varianten die in de VS zijn goedgekeurd voor commercieel gebruik (54 van de 86), een virusgen bevatten dat er niet was toen de soorten werden goedgekeurd. Dit gen kan wellicht schadelijk zijn voor planten, dieren en mensen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!