Verslag, Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Belastingontwijking, Bezuinigingsbeleid, John Crombez, Belastingontduiking, Europese actiedag, Belastingfraude, EPSU, Fiscale controlediensten, Jan Willem Goudriaan -

Europese actiedag: hoe bezuiniging belastingfraude vergemakkelijkt

Op woensdag 19 juni vond de Europese actiedag tégen bezuinigingen en vóór rechtvaardige fiscaliteit plaats, een initiatief van de Europese vakbond voor de openbare diensten EPSU. De vele bezuinigingen op jobs bij belastingdiensten zijn een cadeau voor belastingontwijkende multinationals, die door het gebrek aan mankracht makkelijker door het oog van de naald kruipen. Hoog tijd dat Europese overheden dit in gaan zien en hun beleid wijzigen, vindt EPSU.

woensdag 19 juni 2013 17:35
Spread the love

De Europese actiedag tégen bezuinigingen en vóór rechtvaardige fiscaliteit is onderdeel van een week vol Europese acties die strijden voor een eerlijker Europa. Het initiatief voor de week komt van de Europese vakbond voor de openbare diensten EPSU, en wordt gesteund door de Belgische vakbonden.

De actieweek hoort bij de campagne ‘Europa loopt elk jaar 1000 miljard euro mis: we willen het terug’, die de massale belastingontwijking van grote bedrijven ruchtbaarheid wil geven.

De actiedag begint met uiteenzettingen van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) en plaatsvervangend algemeen secretaris van EPSU Jan Willem Goudriaan. Hierop volgt een stunt aan de Beurs in Brussel, waarbij ballonnen worden opgelaten die verschillende belastingparadijzen vertegenwoordigen.

Staatssecretaris Crombez legt uit welke initiatieven er van overheidswege al genomen worden om belastingontwijking tegen te gaan: “We bevinden ons momenteel in een cruciale periode: ten opzichte van vorige jaren is er de laatste maanden al veel veranderd, het is nu zaak om door te zetten.”

“Op internationaal niveau wordt er gewerkt aan de automatische uitwisseling van bankgegevens en worden er maatregelen genomen tegen agressieve fiscale planning.”

“In België ondernemen we actie om witwascircuits bloot te leggen en willen we het makkelijker maken om dossiers administratief af te handelen. Bovendien pleit ik voor gespecialiseerde rechters voor fiscale en financiële zaken, en hebben we meer mensen aangeworven voor de opsporing van belastingfraude”, aldus Crombez.

Die laatste uitspraak kan op een kritische reactie rekenen: “waar zijn die banen dan wel bijgekomen?” Meerdere aanwezigen geven aan dat op hun afdeling, verantwoordelijk voor fiscale controles, eerder uitdunning plaatsvindt, omdat er steeds meer werknemers met pensioen gaan.

Deze werknemers worden zelden tot nooit vervangen; informatisering moet dienen als oplossing. Vaak bestaat die informatisering uit applicaties die niet of maar gedeeltelijk blijken te werken, waardoor de werkdruk nog meer toeneemt. Crombez lijkt dus nog wat meer moeite te moeten doen om hen te overtuigen van zijn inspanningen.

Mankracht

Om belastingontduiking, -ontwijking en -fraude te bestrijden, zijn er voldoende middelen en mankracht nodig. Juist hierom is bezuinigingsbeleid een groot probleem, er bestaat namelijk een direct verband tussen bezuinigingen en de mogelijkheden tot belastingfraude.

Jan Willem Goudriaan: “EPSU heeft onderzoek uitgevoerd naar de invloed van bezuinigingen op de effectiviteit van de opsporing van belastingfraude. De resultaten zijn schokkend te noemen. De bezuinigingsmaatregelen die nu bijna elk Europees land neemt, hebben ervoor gezorgd dat er sinds het begin van de crisis 50.000 banen weggesaneerd zijn uit belastingdiensten in de Europese landen. Een cadeau in de handen van de belastingontwijkende multinationals”.

Zoals ook de aanwezigen in de zaal aangeven, leidt een schrapping in het aantal banen bij fiscale controlediensten tot een verhoging van de werkdruk en daardoor tot mindere uitvoering van controles. Als gevolg daarvan lopen overheden belastinggeld mis, geld dat juist nu zo hard nodig is om de publieke diensten goed te laten functioneren.

“Belasting betalen is voor iedereen, zeker niet alleen voor de kleine man. In de strijd tegen belastingontwijking pleiten we voor meer transparantie van nationale overheden om fiscale dumping tegen te gaan. Er moet een internationale progressieve fiscaliteit komen en overheden zouden beter investeren in plaats van bezuinigen, gezien de enorme werkloosheid”, aldus Goudriaan.

take down
the paywall
steun ons nu!