Istanbul: Taksim Square behoort toe aan de Armeniërs
Nieuws -

Istanbul: Taksim Square behoort toe aan de Armeniërs

Volgens de Armeens Libanese krant "Aztag" eisten sommige Turkse demonstranten aan het Taksimplein dat op het plein een monument zou worden opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de genocide op de Armeniërs in 1915.

maandag 17 juni 2013 13:42
Spread the love

Volgens de Armeens Libanese krant “Aztag” eisten sommige Turkse demonstranten aan het Taksimplein dat op het plein een monument zou worden opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers van de genocide op de Armeniërs in 1915.

Het is vermeldenswaard dat de juridische eigenaar van het plein en omgeving de Armeense kerk van Turkije is. In 1930 werd de Armeense begraafplaats die in de wijk Pangalti gelegen was naast het plein, verwoest op bevel van de stad Istanboel. De marmeren grafstenen en monumenten werden verkocht door de stad en het land werd, samen met het Inönü Gezi Park, gebruikt voor het bouwen van hotels zoals Hilton, Intercontinental en Divan. Ook het Turkse radio-en tv-gebouw werd gebouwd op dit grote perceel Armeense grond.
 
Het Pangalti district, een deel van de St. Hagop Armeense begraafplaats, was de grootste niet-islamitische begraafplaats in Istanbul. De begraafplaats werd gebouwd in 1560 nadat Sultan Suleiman I De Grote de grond officieel afstond aan de Armeniërs. Dat jaar, toen “de grote epidemie” Istanbul trof, die 30% van de bevolking doodde,  begonnen de Armeniërs hun doden buiten de stad te begraven, tegenover het St. Hagop Sanatorium, later herdoopt tot St. Hagop Begraafplaats. In 1780 werd de begraafplaats uitgebreid en in 1853 werd er een muur omheen gebouwd.
 
Volgens sommigen werd in 1919 een monument gebouwd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de genocide van de Armeniërs. In 1933 startte Istanbul met een juridische claim om het land van de Armeense kerk te ontnemen. De Armeense patriarch lanceerde een tegenprocedure, maar de rechtszaak sleepte zo lang aan, dat aan het eind het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot om de 850.000 vierkante meter grote begraafplaats te confisqueren en aan de stad toe te wijzen. Slechts 6.000 vierkante meter werden overgelaten aan het Armeense patriarchaat. Bovendien eiste het ministerie dat het patriarchaat 3.200 lira zou betalen ter dekking van de gerechtelijke kosten. Na de inbeslagname begon de stad het land te verkopen aan beleggers.

De verbeurdverklaringen werden voortgezet en tussen 1931 tot 1939 werd de St. Hagop kerk, die aan Gezi Park en het Taksim-plein gelegen was, ook in beslag genomen en vernietigd. De vernietiging van de eeuwenoude kerk was het laatste teken van de aanwezigheid van Armeniërs in dat deel van de stad. De illegale inbeslagname en sloop lagen in de lijn met het beleid van etnische zuivering door de Turkse regering die begon met de genocide van 1915 tegen de Armeniërs.

De ironie is dat de Turkse autoriteiten de begraafplaats en de stenen van de kerk gebruikten om het huidige parkplein te bouwen.

De geschiedenis van het Taksim-plein en Gezi Park symboliseren het wrede en onrechtvaardige beleid van de opeenvolgende Turkse regeringen ten opzichte van de minderheden gedurende de voorbije honderd jaar.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!