Solidariteitsacties bij het ERT-gebouw in Griekenland (Foto: linmtheu)
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Cultuur, Griekenland, Economische crisis, Openbare omroep, Petitie, Raad van State, ERT, Nationaal Symfonisch Orkest Griekenland, Steunoproep -

Grieks nationaal orkest speelt laatste noten na sluiting ERT

Het Nationaal Symfonisch Orkest van Griekenland, onderdeel van de gesloten ERT, is na 75 jaar uitgespeeld. De laatste noten van het orkest klonken vrijdagavond, in een emotionele uitvoering van het Griekse volkslied. De strijd is echter nog niet voorbij: vandaag 17 juni beslist de Griekse Raad van State over de wettelijkheid van de beslissing. Daarnaast is er een petitie en doen de muziekensembles van ERT een steunoproep aan alle Europeanen.

maandag 17 juni 2013 20:54
Spread the love

Onder het toeziend oog en luisterend oor van een indrukwekkende menigte buiten, speelde het Grieks Nationaal Symfonisch Orkest, zichtbaar geëmotioneerd, zijn laatste noten in het hoofdgebouw van de Griekse staatstelevisie in Athene.

Deze uitvoering van het Griekse volkslied vormde voor het Grieks Nationaal Symfonisch Orkest de afsluiter van 75 jaar muziek maken. Het Symfonisch Orkest behoort, samen met het Orkest van Hedendaagse Muziek en het Koor tot de openbare omroep ERT, die op 11 juni plotseling gesloten werd: 2.656 mensen werden werkloos.

Maar de strijd is nog niet gestreden. Vandaag, 17 juni, beslist de Griekse Raad van State of het door minister-president Samaras uitgevaardigde decreet waarop de sluiting van ERT volgde, wettelijk is. De Griekse Nationale Federatie voor Radio- en Televisiepersoneel POSPERT is de organisatie die naar het rechtscollege stapte omdat zij de redenen en omstandigheden van de sluiting niet legitiem vindt.  Om dezelfde reden vecht POSPERT het decreet aan bij de Raad van State.

Zo werd het decreet nooit getekend door de bevoegde minister van Administratieve Hervorming, en is er onvoldoende bewijs voor de bewering dat de ERT een te groot deel van de begroting in beslag zou nemen. Daarnaast vermoedt POSPERT dat de beslissing in strijd is met het Europese Handvest voor Sociale Rechten en met de Europese Conventie voor Mensenrechten.

Er is dus nog een kleine kans dat het decreet voor de sluiting van ERT ongedaan gemaakt wordt door de Raad van State. De European Broadcasting Union, de organisatie die 56 Europese openbare omroepen verenigt, startte een petitie om de ERT te redden. De petitie verzamelde tot nu toe al meer dan 22.000 digitale handtekeningen.

Bovendien doen de drie muziekensembles van ERT een oproep voor steun aan alle Europeanen, zodat de orkesten wellicht toch nog een manier vinden om te kunnen voortbestaan.

Beste collega’s, mede-artiesten, muzikanten en directies van openbare omroepen wereldwijd,

Dit is een oproep van de drie muziekensembles van de Griekse openbare omroep ERT die, zoals u reeds weet, afgesloten is na een regeringsdecreet. Vanaf dinsdag 11 juni 2013 zijn het Nationaal Symfonisch Orkest (opgericht in 1938), het Orkest voor Hedendaagse Muziek (opgericht in 1954) en het Koor (opgericht in 1977) van ERT gestopt met hun activiteiten.

De nieuwe instelling die de regering nu voorstelt, laat totaal geen ruimte voor muziek. Ons voortbestaan staat op het spel. We vragen om hulp en solidariteit op elke mogelijke manier. Het is van dringend belang om de regering te doen begrijpen waarom een openbare omroep muziekensembles moet hebben.

We zouden een geschreven formele verklaring van steun (indien mogelijk zowel via e-mail als via normale post) gericht aan de Griekse regering (kantoor van de minister-president, ministerie van Financiën, ministerie van Cultuur, ministerie van Buitenlandse Zaken, algemeen secretariaat van informatie en communicatie) en aan uw eigen regering ontzettend waarderen.

Deze verklaringen kunnnen een drukkingsmiddel zijn in de strijd voor het bestaan en het functioneren van de muziekensembles en ERT in het algemeen. De beslissing van een Europees land om zijn publieke omroep te sluiten, is een enorme klap voor de democratie en de cultuur.  Dit belangt ons allen aan.

Muziekensembles van Europese radio en televisie zijn traditioneel pilaren van beschaving. De ongehinderde artistieke creatie en vrijheid van meningsuiting zijn een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan.

(getekend) De muzikanten, koorleden en directie van de muziekensembles van ERT

PS: het belang van de situatie vraagt om onmiddelijke reactie. Communiceer alstublieft alle vormen van actie aan de artistiek directeur van de muziekensembles van ERT, Markos Moissidis (markosmoissidis@yahoo.gr).

Benodigde adressen:

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Dimitrios Stamatis, advocaat
Maximos Mansion
19, Herodou Attikou str.
106 74 Athene
Tel: +30 210 33 85 488
Fax: +30 210 33 85 274
E-mail: gram@ypep.gr

Ministerie van Cultuur en Toerisme
Minister Kostas Tzavaras
Mpoumpoulinas 20-22
106 82 Athene
Tel: +30 213 13 22 100
Fax: +30 210 82 01 138
E-mail: grplk@culture.gr
www.yppo.gr

Ministerie van Financiën
Minister Stournaras Ioannis
?. Serbias 10
105 62 Athene
Tel: +30 210 33 75 000

take down
the paywall
steun ons nu!