Braziliaanse grootgrondbezitters zetten hakken in het zand
Nieuws -

Braziliaanse grootgrondbezitters zetten hakken in het zand

Brazilië wil inheemse gebieden gaan afbakenen maar daar willen grootgrondbezitters niets van weten. Om hun macht te tonen hebben ze in het hele land wegen geblokkeerd.

maandag 17 juni 2013 14:08
Spread the love

De overheidsorganisatie Funai is momenteel bezig met de afbakening van 450 inheemse gebieden, samen meer dan 100.000 hectare. Tegelijk bereidt ze de afbakening van nog 100 inheemse gebieden voor. Er komen nieuwe gebieden en bestaande gebieden worden uitgebreid.

Grootgrondbezitters en grote landbouwbedrijven blokkeerden vrijdag wegen met tractoren en grote machines op meer dan tien punten in het land. Op sommige plaatsen waren enkele duizenden manifestanten aanwezig, op andere enkele honderden.

Boswet

Daarbij waren ook parlementsleden aanwezig. Het wijst op de groeiende politieke impact van de protestbeweging.

De protestbeweging slaagde er vorig jaar in de boswet te veranderen. Nu wil ze een aanpassing van de grondwet van 1988. Die garandeert inheemse volken een “exclusief vruchtgebruik” van grond die ze traditioneel bezetten.

De grootgrondbezitters willen een uitbreiding van de landbouw, zegt Marcio Santilli, voormalig Funai-voorzitter.

Steeds bloediger

Onder meer in de westelijke deelstaat Mato Grosso do Sul, met een sterke veeteelt en sojaproductie, beschikken veel grootgrondbezitters over geldige eigendomstitels, die door vorige regeringen zijn toegekend.

Veel grondconflicten slepen er al tientallen jaren aan en worden steeds bloediger. De voorbije tien jaar werden 560 inheemse Brazilianen vermoord, meer dan de helft van de moorden vond plaats in Mato Grosso do Sul. Dat blijkt uit statistieken van de Inheemse Missionaire Raad, die in 1972 is opgericht door de Braziliaanse Nationale Bisschoppenconferentie.

Dertig, veertig jaar geleden leek de inheemse bevolking met uitsterven bedreigd. In de jaren tachtig waren er naar schatting maar iets meer dan 200.000 inheemse Brazilianen over.

In de volkstelling 2010 noemden 896.917 Brazilianen zichzelf inheems. De forse groei had niet alleen met een stijgend geboortecijfer te maken. De erkenning van inheemse rechten in de grondwet van 1988 had tot een inheemse renaissance geleid. Veel inwoners herontdekten hun inheemse roots.

De inheemse bevolking voelt zich ook bedreigd door grote infrastructuurprojecten in het Amazonegebied, vooral door de bouw van tientallen waterkrachtcentrales.

Ook daar worden de conflicten bloediger. Bij de ontruiming van een inheems kamp in Mato Grosso do Sul door de politie op 30 mei kwam Oziel Gabriel om, wellicht geraakt door een politiekogel.

take down
the paywall
steun ons nu!