Autorijden stoer? I don’t think so…

Autorijden stoer? I don’t think so…

zondag 16 juni 2013 12:27
Spread the love

Gisteren was het voor de negende keer ‘Cyclonudista’. Door naakt of schaarsgekleed door de stad te rijden willen deze fietsers de aandacht vestigen op hun kwetsbaarheid.

Fietsen zou gelijk moeten staan met vrijheid en blijheid, maar doordat de auto bijna overal koning te rijk is, wordt het voor fietsers alsmaar ellendiger. 

Enkele jaren geleden trok ik met een vriendin en onze zoon en dochter met de fiets naar de bron van de Schelde. De dochter van mijn vriendin reed op een aanhangfietsje achter haar aan en mijn zoontje zat in een zitje, maar af en toe wisselden ze eens.

Achter mijn fiets hing een karretje met daarin al onze spulletjes zoals een kookvuurtje en een tent, slaapzakken, enz… Heerlijk fietstochtje was het, uren hebben we langs de Schelde gereden. Tot we in Frankrijk aankwamen, daar hield het paadje ineens op, maar op sommige plekken kon je weer terug naast de Schelde rijden…

Met de kaart bij de hand en een boekje dat ik had gevonden in de bib vervolgden we onze weg langs hellende wegen door de kleine dorpjes. Nadat we Oudenaarde en Doornik bezocht hadden, lag Valenciennes ook op ons pad. We wisten niet dat het daar zo hectisch en druk zou zijn. Wat een cultuurshock, al dat verkeer en beton was zo overweldigend na die zalige rustige dagen die we net meegemaakt hadden.  

Vandaaruit terug onze weg richting de bron zoeken heeft ons enkele uren, heel wat stress en zweet en een overnachting in een hotel gekost, maar het was zo bevredigend om het pad langs de Schelde terug te vinden. 

We ontdekten een heel charmante camping midden in het woud en besloten daar enkele dagen te blijven. Gelukkig hadden we het weer mee tijdens onze trip. Behalve dat het ‘s nachts regelmatige regende en bliksemde, werden we overdag gespaard en droogde de zon snel alles op.  

De wereld rondrijden op de fiets lijkt mij het zaligste wat er is…Lekker traag en sportief het landschap en de mensen zien veranderen, ik droom er al van…

Jammer dat er in de stad zoveel auto’s rijden. Hoe fijn zou het niet zijn als auto’s in de minderheid waren? Hoe gezellig en sfeervol zouden de straten en pleinen wel niet zijn? Als je iemand tegenkomt kan je als je wil een praatje maken. Met de auto rijd je mekaar soms zo snel voorbij dat je mekaar niet eens opmerkt.

Hoe minder stress zouden we met z’n allen niet hebben? Stress door het geluid, de stank, de file, de roekeloosheid, de bezorgdheid voor je kinderen…

Een autovrije stad, mijn grote droom… 

take down
the paywall
steun ons nu!