New B is bijna een bank-in-oprichting
Nieuws, Economie, Samenleving, België, New B -

New B is bijna een bank-in-oprichting

De coöperatieve beweging New B hield vrijdag 14 juni haar algemene vergadering op de Heizel. Een laatste stap naar de belangrijke aandeelhoudersvergadering van zaterdag 6 juli. Dan wordt definitief beslist over de oprichting van een coöperatieve bank. Er bestaat weinig twijfel over de beslissing van de tienduizenden coöperanten die nu al meebanken. Die wordt ‘ja’.

zaterdag 15 juni 2013 10:15
Spread the love

Velen herinneren zich de beelden van de Fortis-aandeelhoudersvergadering na het bankdrama  in 2008. Op diezelfde Heizel verzamelden vandaag 350 gemotiveerde aandeelhouders van New B, een initiatief dat op tachtig dagen met meer dan 42.000 leden een heuse sociale beweging werd en de vaste bedoeling heeft om een bancair bedrijf uit te bouwen.

De initiatiefnemers willen een andere bank mogelijk maken die duidelijk transparant en sober wordt en het geld van haar klanten inzet voor de reële lokale economie. De vele leden zien dat goed zitten. Ze staan positief tegenover de huidige werking van de coöperatie.

Extra financiële expertise

Opvallend was de aanvaarding als bestuurders van vier financiële experten met jarenlange ervaring in de financiële sector. Ze willen nu hun kennis vrijwillig en onbezoldigd ter beschikking stellen van New B. Ze geven een duidelijke motivatie: een bank door en voor de burgers; tegen het pure geldgewin van de klassieke banken. Ze noemen het project zeer mooi, maar ook extreem uitdagend. Die bank uniek, creatief en rendabel maken is geen sinecure. Er moet ook een evenwicht gevonden worden tussen het ideaal en de economische realiteit.

Nog vele maanden voorbereiding

Het is wel nog even wachten voor burgers een spaarboekje kunnen openen of hun loon kunnen laten storten op een zichtrekening bij de nieuwe bankiers. Eerst is er voor New B op zaterdag 6 juli de historische dag waarop in grote groep beslist wordt om de bank effectief op te richten. Dan moet er met een uitgewerkt plan een licentie verkregen worden van de Nationale Bank van België en moet het hele bankapparaat klaargezet worden.

Op de vergadering werd nog geen tijdslijn uitgetekend, maar in de wandelgangen is te horen dat voor 2015 waarschijnlijk geen bankverrichtingen voor klanten moeten  verwacht worden. Maar de trein is vertrokken. Met een variant op de slogan van het Wereld Sociaal Forum: ‘ Een andere bank is mogelijk’, kennen we alvast de mening van de leden-aandeelhouders.

Sinds enkele dagen staat op de site een leuk filmpje over de geschiedenis van het bankieren:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!