Nieuws, Europa, België, Griekenland, ERT -

Journalisten en mediavakbonden in Brussel solidair met Griekse collega’s

Bij de Griekse ambassade in Brussel voerden mediavakbonden en journalisten actie tegen de brutale sluiting van de Griekse openbare omroep. Een ware coup d'état, volgens de actievoerders. "Maar dit is een gevecht dat we dankzij de solidariteit kunnen winnen", klonk het.

vrijdag 14 juni 2013 12:14
Spread the love

“De oproerpolitie is op weg naar de zenders om ze uit te schakelen.” Dat waren dinsdagavond de laatste woorden van het anker bij de Griekse openbare omroep ERT voor het beeld wegviel. Enkele uren daarvoor had de regering bekend gemaakt dat de openbare omroep met al haar tv-stations en radiozenders gesloten wordt en dat 2700 technici, tv-makers en journalisten op straat worden gegooid.

De werknemers van ERT leggen zich niet neer bij die beslissing. Woensdag begonnen ze nieuwsuitzendingen uit te zenden via het internet. Dankzij de EBU (European Broadcasting Union) is de ERT sinds donderdag ook opnieuw op de tv-schermen te zien via een satellietzender.

De journalisten vrezen wel nog altijd dat de politie de gebouwen zal binnenvallen. De regering liet donderdag nog weten dat er sancties volgen voor elke uitzending met het logo van ERT. 

De hulp van EBU is niet de enige vorm van solidariteit met de geplaagde werknemers van ERT. In Griekenland werd donderdag een hele dag gestaakt. Griekse journalisten roepen op om te staken tot de regering de beslissing inslikt.  

In Brussel voerden de vakbonden en de journalistenbond actie aan de Griekse ambassade. “Dit gebeurt niet in één of ander ver Afrikaans land, maar in Europa. Stel je voor dat één regeringspartij hier de openbare omroep sluit. Ondenkbaar, maar het gebeurt in Griekenland”, zegt Marc Van de Looverbosch, VRT-journalist en voorzitter van de beroepsjournalistenvereniging VVJ.

“Dit is geen incident, maar een staatsgreep, onderdeel van een neoliberale aanval op de samenleving”, zegt Oliver Roethig van de Europese vakbondskoepel UNI Europe. 

“De dienstverlening van een openbare omroep is fundamenteel om van een democratie te kunnen spreken. Deze blinde besparingen onder druk van de trojka raken dus het hart van de democratie. Dit kan je niet meer met economische of begrotingstechnische argumenten verklaren”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

“Alle respect voor de Griekse werknemers van de ERT die de strijd in handen namen n blijven uitzenden. De regering heeft die solidariteit onderschat. We moeten daarom verder gaan met actievoeren want de kans dat we dit winnen is reëel”, zegt Luk Vandenhoeck, ACOD-secretaris bij de VRT. 

Er is ondertussen al een internationale petitie:
http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_the_shutdown_of_Public_Television_in_Greece/?cygjndb

De vakbonden bij de VRT hebben een mailactie opgezet. Wie akkoord gaat met deze stellingen mag een mail sturen naar acod-acv-vsoa@vrt.be:

1. Wij eisen dat de Griekse openbare omroep onmiddellijk terug actief wordt op alle kanalen.
2. Wij verzetten ons tegen het afwentelen van de besparingen op de rug van het personeel van ERT.
3. Wij gaan akkoord dat er spaarzaam wordt omgesprongen met gemeenschapsgeld maar wensen dat de democratische en culturele verworvenheden gevrijwaard worden.

take down
the paywall
steun ons nu!