Vlaamse Jeugdraad roept op voor manifestatie 29 juni

Vlaamse Jeugdraad roept op voor manifestatie 29 juni

donderdag 13 juni 2013 10:02
Spread the love

De Jeugdraad, die geruggesteund door 213 middenveldsorganisaties op de barricades was geklommen tegen de huidige GAS-wet, steunt nu ook de oproep tot manifestatie tegen het huidige GAS-systeem.

Sinds een week of twee is er een manifestatie in opbouw tegen het GAS-systeem, op Facebook

De Jeugdraad heeft nu laten weten dat ze de manifestatie ondersteunen, ik citeer:

“Een aantal jongeren hebben de krachten gebundeld om op 29 juni een manifestatie tegen de nieuwe GAS-wet op poten te zetten. Uw organisatie werd daarover de afgelopen dagen reeds aangeschreven door de initiatiefnemers zelf. Die communicatie heeft bij een aantal organisaties voor wat verwarring gezorgd. Voor alle duidelijkheid: de Vlaamse Jeugdraad is niet de initiatiefnemer van deze betoging. Wel steunen we het initiatief om op straat te komen tegen de recente wijziging in de GAS-wetgeving. De Vlaamse Jeugdraad zal deelnemen aan de manifestatie en roept het middenveld op om op 29 juni ook mee op te stappen. Dat individuele jongeren het initiatief nemen om de verontwaardiging een stem te geven, kunnen we als Vlaamse Jeugdraad alleen maar toejuichen.”

Dat komt uit de mail die de Jeugdraad stuurde aan de 213 organisaties uit het middenveld.  Bijzonder moedig van de Jeugdraad, en ook sterk van de meer militante activisten dat ze een vergelijk konden vinden waar de Jeugdraad zich achter kon scharen.  Sinds dan is het aantal deelnemers gestaag aan het toenemen, en melden steeds meer organisaties en artiesten zich om mee te doen of te steunen.

Je zou, gegeven de hetze over GAS, de breed verspreide mail van de Jeugdraad en het persbericht van de manifestatie denken dat dit toch vooraan in de media zou prijken.  Niet dus, we doen enkel aan selectieve en tijdelijke verontwaardiging, als het niet anders kan.  Lees volgende week wel Humo, want die deden een lang interview met een woordvoerder van de organisatoren.

Natuurlijk wordt bij een dergelijk breed gedragen protest direct de vraag gesteld “wie organiseert dit”.  Het idee is allicht van daar dan een politieke kleur tegen te plakken, zodat al de klassieke verdeel-en-heers tactieken toegepast kunnen worden.  Ik heb slecht nieuws: ik was “erbij”, en niemand kent mijn kleur.  Ik ben vlaams, groen, sociaal, liberaal en in de eerste plaats een mens en een bezorgde burger.  You tell me wat mijn kleur is.

Kleuren hebben recht van bestaan, en hoe kleurrijker de samenleving of een dergelijk protest, hoe beter volgens mij. Maar alle kleuren samen, dat is wit.  En het is de bundeling van krachten van het licht die kan winnen tegen het donker dat oprukt.  Laat de PRISMas en de Erdogans niet winnen.  U vergeeft me wel van even naar het grotere plaatje te kijken, het is ten slotte één verhaal.

Dus dat is wat ik hoop en wens – dat deze manifestatie, die familievriendelijk en aangevraagd is, en doorgaat op zaterdag 29 juni om 14 uur aan het centraal station in Brussel, een kwestie wordt van verenigen, niet verdelen.  Van naast tégen iets zijn, ook voor iets zijn: het recht om jong te zijn, het recht om onze mening te uiten, en ons te realiseren dat we samen sterk zijn.

Dan kan er uit de storm een paradijs waaien.  You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.

take down
the paywall
steun ons nu!