prodeoWP 20130613 003
Nieuws, België -

Regering zet door met besparing pro-Deo ondanks protest

Veel advocaten en tal van organisaties zijn niet te spreken over de hervorming van de juridische bijstand. Zij voerden donderdag actie op het Koningsplein in Brussel. Wie beroep wil doen op een pro-Deoadvocaat, moet voortaan remgeld betalen. “Dit is geen hervorming maar een botte besparing op een moment dat steeds meer mensen verplicht zijn naar de rechter te stappen om hun rechten af te dwingen”, zegt Peter Heirman van het Netwerk tegen Armoede.

donderdag 13 juni 2013 13:44
Spread the love

Na het protest tegen de GAS-boetes krijgt de regering opnieuw te maken met een grote coalitie die zich verzet tegen een hervorming. Advocaten, vakbonden, vrouwenorganisaties, vluchtelingenwerkingen en organisaties die strijden tegen armoede sloegen de handen in elkaar voor een protestactie tegen de hervorming van de juridische bijstand. 

Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom is die hervorming nodig omdat steeds meer mensen een beroep doen op een pro-Deoadvocaat. In 2012 kostte het systeem 78 miljoen euro aan de overheid.

Om de kosten te drukken voert de regering een vorm van remgeld in. Wie een advocaat kiest betaald 10 euro en om een procedure in te leiden moet er nog eens 30 euro worden opgehoest. 

“Als je moet rondkomen met 30 euro per week zoals veel armen is dat een hoge financiële drempel. Steeds vaker moeten mensen naar de rechter stappen om hun rechten af te dwingen om een leefloon te krijgen, in een geschil met een energieleverancier of een verhuurder of om alimentatie te krijgen”, zegt Peter Heirman van het Netwerk tegen Armoede. Volgens het Netwerk tegen Armoede kan je de overconsumptie tegengaan door meer rechten automatisch toe te kennen. 

“In plaats van overconsumptie is er eerder onderconsumptie. Uit veel getuigenissen blijkt dat de zwaksten vaak te laat komen om hun rechten af te dwingen, hun weg niet vinden en niet tijdig bij een advocaat terechtkomen”, zegt Ivo Flachet van het advocatencollectief ProgressLaw.

“Als advocaten verliezen wij bij deze hervorming tien procent van ons inkomen. We bereiken stilaan een kritiek moment waarop veel pro-Deoadvocaten dreigen af te haken. Wie arm is kan dan alleen nog hopen op advocaten die eens een zaak interessant genoeg vinden om gratis te werken”, zegt Ivo Flachet. 

Een delegatie van de actievoerders mocht even langs bij de kabinetchef van premier Di Rupo. Die bleek onder de indruk van de omvang van het protest, maar een koerswijziging komt er niet. “De machine stopt niet. De hervorming wordt volgende week gestemd. Er zou na de stemming wel nog kunnen worden bijgestuurd. Vraag is wat dat waard is”, aldus de actievoerders na de ontmoeting met het kabinet van de premier. 

take down
the paywall
steun ons nu!