Efraín Ríos Montt kreeg op 10 mei tachtig jaar cel maar enkele weken later annuleerde het Grondwettelijk Hof die veroordeling. Het nieuwe proces gaat mogelijk in april volgend jaar van start.
In Santa María Nebaj, een inheemse Ixil-gemeenschap in het noordwesten van het land, zit de schrik er nu goed in. De kans bestaat dat de leden opnieuw moeten getuigen in het nieuwe proces.
Bezoek van ambtenaren
Tijdens het vorige proces vertelden 98 Ixil-leden over de folteringen en executies waarvan ze slachtoffer of getuige geweest waren. Enkele dagen later kregen ze bezoek van meerdere personen die vertelden dat ze van een overheidsdienst voor landbouwontwikkeling waren en een telling deden.
Het bezoek wekte wantrouwen want de ambtenaren kwamen enkel naar de huizen van de getuigen uit het proces en ze beschikten al over identiteitsgegevens van de getuigen.
De Ixil hebben het incident gemeld aan de mensenrechtenorganisatie CALDH, die eiser was in het proces. De organisatie vond nergens een spoor van die zogezegde overheidsdienst en diende klacht in bij justitie.
Angst om te getuigen
Het heeft vele jaren begeleiding gekost om slachtoffers hun angst om te getuigen te helpen overwinnen, zegt CALDH-woordvoerder José Rodríguez. Meer dan de helft gaf al te kennen geen tweede keer meer te willen getuigen.
“De rechters laten zien dat ze onafhankelijker zijn geworden maar bepaalde economische sectoren willen duidelijk niet dat machtige figuren berecht worden”, zegt Rodríguez.
Tijdens de dictatuur van Ríos Montt maakte het leger zich schuldig aan genocide in inheemse dorpen. Er werden minstens 1771 mensen gedood, minstens 1485 meisjes verkracht en 29.000 mensen uit hun huizen verdreven, luidde de aanklacht.
Bij zijn veroordeling vorige maand oordeelde de rechtbank dat Ríos Montt van maart 1982 tot augustus 1983 “de absolute macht had waardoor had volledige kennis had van de gepleegde misdaden en die niet heeft tegengehouden, ook al had hij de macht om dat te doen.”