Nieuws, Wereld, IAO, Internationale Arbeidsorganisatie -

25 landen op het matje binnen IAO, risico op sociale onrust piekt

Binnen de Internationale Arbeidsorganisatie werd deze week een akkoord bereikt over een lijst van 25 landen die op de rooster worden gelegd voor overtredingen van de internationale arbeidsnormen van de IAO. In dat lijstje duiken ook de Europese landen Griekenland en Spanje op. De IAO waarschuwt trouwens voor harde sociale conflicten in Europa.

zaterdag 8 juni 2013 18:36
Spread the love

Vorig jaar was het niet gelukt. De IAO is een organisatie waarin regeringen, werkgevers en werknemers een gelijke stem hebben en de werkgevers konden tijdens de vorige conferentie niet leven met een expertenrapport over het stakingsrecht. 

Volgens die experten kan het stakingsrecht afgeleid worden uit bestaande conventies van de IAO. De werkgevers waren in alle staten en bliezen dan maar de hele werking van de Commissie voor de Normen op. 

De Commissie is een belangrijk orgaan binnen de IAO omdat die toelaat om landen die zich niet houden aan de afspraken op het matje te roepen. 

Echte sancties zijn daar niet aan verbonden, maar er is wel kans op gezichtsverlies. Landen moeten zich voor het oog van de andere landen komen verdedigen. Als het antwoord onvoldoende is, kan er ook nog een onderzoeksmissie gestuurd worden. 

Deze keer raakten de leden van de Commissie het eens over een lijst met 25 landen die de komende weken op de rooster worden gelegd. Twee landen krijgen ook extra aandacht, maar dan wel net omdat ze aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt.

Als positieve voorbeelden dus. Het gaat om Ijsland en Rwanda die respectievelijk een goed rapport kregen voor het werkgelegenheidsbeleid en de strijd tegen kinderarbeid. 

De lijst die het resultaat is van zware onderhandelingen en een pak lobbywerk toont een mooie geografische en thematische spreiding. Er staan evidente landen op zoals Bangladesh dat de vrijheid van vereniging niet respecteert of Saudi-Arabië dat migranten en vrouwen discrimineert. 

In de lijst duiken ook twee eurolanden op: Spanje en Griekenland. Spanje omdat het te weinig doet om jongeren en langdurige werklozen aan een baan te helpen. Net iets meer dan 27 procent van de mensen zit er zonder werk. Ruim meer dan de helft van de jongeren heeft geen job. 

Griekenland wordt op het matje geroepen voor de vele ingrepen in het sociaal overleg. De christelijke vakbond ACV voegt er fijntjes aan toe dat eigenlijk de Europese Unie en het IMF hier terecht staan. 

Ernstige sociale onrust

De IAO schat ook elk jaar het risico op sociale onrust in. In grote delen van Azië, Afrika en Latijns-Amerika daalt dat risico. De werkgelegenheid groeit en er ontstaat een brede middenklasse. 

In de meeste Europese landen gaat het net de andere kant op. Gemiddeld steeg het risico op ernstige sociale onrust van 34 procent in 2006 naar 46 procent vandaag. 

In haar rapport merkt de IAO ook op dat het niet aan de winstcijfers van de bedrijven ligt. Die flirten opnieuw met de hoge niveau’s van vlak voor het uitbreken van de crisis. 

“Maar liever dan die winst aan het werk te zetten door te investeren in de echte economie, worden die verhoogde inkomsten opgepot”, aldus de IAO.

take down
the paywall
steun ons nu!