Het Taksim-plein in Istanbul op vrijdag 31 mei. De oproerpolitie zette onder meer het waterkanon in tegen vreedzame demonstranten (foto: Cihan Usame Ali, Today's Zaman).
Nieuws, Politiek, Turkije, Betogingen, Ankara, Amnesty International, Politiegeweld, Istanbul, Izmir, Mensenrechten­standaarden - Lore Van Welden

Turkije moet stoppen met buitensporig geweld en balans van gewonden bekendmaken

Het politiegeweld tegen demonstranten in steden als Izmir, Istanbul en Ankara is ongezien. Volgens Amnesty International zal het aantal gewonden blijven stijgen zolang de politie de internationale mensenrechten­standaarden niet respecteert.

vrijdag 7 juni 2013 13:45
Spread the love

De autoriteiten hebben het aantal gewonden nog niet bevestigd, maar er wordt verondersteld dat het in de duizenden loopt. Sommige gewonden verblijven nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

“Dagen na de start van een ongeziene golf van politierepressie tegen demonstranten, hebben de Turkse autoriteiten nog maar weinig berouw getoond en is er ook geen enkele indicatie dat de politie het anders zal aanpakken”, zegt John Dalhuisen, directeur van het Europa en Centraal-Azië-programma van Amnesty International.

“De Turkse autoriteiten moeten maatregelen nemen om het politiegeweld te stoppen en de nodige lessen te trekken inzake ordehandhaving bij toekomstige demonstraties. Ze moeten ook een lijst bekend maken van alle mensen die gewond raakten tijdens protesten en de aard van de verwondingen die ze opliepen. De verantwoordelijken moeten ter verantwoording geroepen worden.”

Maandag bleef de politie geweld gebruiken tegen vreedzame demonstranten en er waren berichten over buitensporig geweld tegen honderden demonstranten in de hoofdstad Ankara.

Meer dan 1000 gewonden, sommigen ernstig

De Turkish Medical Association vertelde Amnesty International dat in de afgelopen twee dagen maar liefst 1.500 gewonde betogers werden verzorgd in ziekenhuizen in Istanbul. Twee van hen liepen levensbedreigende verwondingen op en vijf verblijven nog op intensieve zorg. Eerdere berichten dat ten minste twee demonstranten overleden als gevolg van deelname aan demonstraties op 1 juni in Istanbul bleken ongegrond.

In Ankara wordt melding gemaakt van ten minste 414 gewonde demonstraten, van wie 15 ernstig. Volgens de Izmir Medical Association zijn de afgelopen twee dagen 420 gewonden opgenomen in ziekenhuizen in het westen van de stad.

Volgens de beroepsvereniging werden veel van de verwondingen veroorzaakt door waterkanonnen en traangas. Zij is bezorgd dat veel mensen hun zicht hebben verloren als gevolg van dit politieoptreden.

Politieoptreden niet conform internationale mensenrechtennormen

“Waterkanonnen en traangas mogen niet worden gebruikt tegen vreedzame demonstranten. We zijn in het bijzonder bezorgd over het gebruik van traangas in besloten ruimtes waar het  een grote bedreiging voor de gezondheid vormt”, zegt Dalhuisen.

“De overheid moet ervoor zorgen dat in het geval van gewelddadige demonstraties politie alleen ingrijpt als dit strikt noodzakelijk is om het publiek en eigendommen te beschermen, in overeenstemming met de internationale mensenrechtennormen. Amnesty roept ook de demonstranten op geen geweld te gebruiken.”

Amnesty International roept de Turkse autoriteiten op om snel onafhankelijke en onpartijdige onderzoeken te starten naar de manier waarop de demonstraties zijn aangepakt, en de bevindingen openbaar te maken.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is persverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!