Argentijnse gevangenen hebben eigen vakbond
Nieuws, Samenleving, Politiek, Cultuur, Vakbonden, Gevangenissen, Argentinië -

Argentijnse gevangenen hebben eigen vakbond

Argentijnse gevangenen hebben een eigen vakbond opgericht. Die pleit onder meer voor een correct loon.

vrijdag 7 juni 2013 13:45
Spread the love

Argentinië heeft een grote syndicale traditie. In juli vorig jaar hebben ook de gevangenen een vakbond opgericht, de Sutpla. Die telt ondertussen 800 leden.

Dit jaar hielden ze al eens een 72-urenstaking, onder meer voor de uitbetaling van een correct loon.

Minimumloon

Twee derde van de bijna tienduizend gevangenen in federale gevangenissen werkt en wordt daarvoor vergoed. In provinciale gevangenissen zitten nog eens 49.000 mensen; daar varieert het aantal werkenden.

Volgens de gevangeniswet, die vorig jaar grondig hervormd is, hebben gedetineerden het recht om te werken en studeren. Voor hun werk moeten ze het minimumloon krijgen, 417 euro per maand. In de praktijk ontvangen de meeste gevangenen veel minder.

Met de hulp van advocaten van de Arbeiderscentrale van Argentinië (CTA) probeert de Sutpla een correct loon te bekomen voor alle gevangenen. De nieuwe vakbond ijvert ook voor aangepaste werkkleding en meer veiligheid.

Andere landen

Nu krijgen veel gevangenen andere voordelen in ruil voor hun werk, zoals meer bezoekrecht. “Men brengt de gevangenen niet aan het verstand dat ze met hun werk een beroep kunnen leren en hun familie kunnen helpen”, zegt de secretaris-generaal van de Sutpla, Rodrigo Díaz, die sinds april in voorlopige vrijheid is. “Daarom hervallen zoveel ex-gedetineerden.”

De CTA zegt dat de Internationale Arbeidsorganisatie het Argentijnse experiment volgt met het oog op uitbreiding naar andere landen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!