Recht van antwoord op ‘Sociale huurders moeten wijken voor megaproject Nieuw-Zuid’
Nieuws, België, Lokaal, Antwerpen, Woonhaven Antwerpen -

Recht van antwoord op ‘Sociale huurders moeten wijken voor megaproject Nieuw-Zuid’

Met stijgende verbazing heeft Jan Hendrickx, communicatieverantwoordelijke voor Woonhaven Antwerpen, het artikel 'Sociale huurders moeten wijken voor mega-project Nieuw-Zuid' gelezen van 24 mei 2013 op deze site. Het artikel staat volgens hem bol van de onwaarheden over de betrokken organisatie, Woonhaven Antwerpen. Dit is zijn reactie.

donderdag 6 juni 2013 12:07
Spread the love

Veel zaken hadden correct weergegeven kunnen worden als de schrijver in kwestie ons had gecontacteerd. Nu staat er ergens een omslachtige verwijzing, genre “zegt men bij Woonhaven”. Misschien is dit zo en heeft de schrijver een collega van me gesproken, maar een correcte (burger)journalist doet aan correcte bronvermelding, tenzij er een goede reden is om dit niet te doen, één die er hier volgens mij niet meteen is.

Ik bespreek even de onwaarheden.

Bij Woonhaven Antwerpen zit men met de handen in het haar omdat er een oplossing gezocht moet worden om de 1.500 sociale huurders van het Fierensgebouw aan de Nationalestraat te herhuisvesten.

Om te beginnen zitten we niet met de handen in het haar. Voor elke renovatie waarbij we huurders moeten herhuisvesten, zorgen we heel goed voor onze huurders. We zorgen voor persoonlijke begeleiding en creëren leegstand in andere gebouwen om de betrokken gezinnen te herhuisvesten. We hebben heel wat van dergelijke renovatieplannen lopen of hebben ze reeds uitgevoerd. Een kort bezoek aan onze website had dit snel duidelijk gemaakt: www.woonhaven.be.

Het klopt dat er renovatieplannen zijn voor het gebouw en dat een deel privé gaat worden. Maar dat er 1.500 huurders wonen, het is ons een raadsel van waar dit komt. In het hele complex zijn 194 appartementen, met 1, 2 of 3 slaapkamers. Stel dat alle slaapkamers groot genoeg zijn voor 2 personen, dan kunnen er maximum 800 mensen in het complex wonen. Iets wat in de realiteit natuurlijk niet zo is.

Er worden op dit ogenblik wel sociale woningen bijgebouwd op de gronden van het voormalig militair hospitaal aan de Lange Leemstraat, maar die zijn nog lang niet opgeleverd

Het klopt dat we hier bouwen, maar op zo veel plaatsen meer. Ook hier had een kort bezoek aan onze website heel wat duidelijkheid verschaft. Momenteel zijn er 9 projecten lopende.

Bij de stadsuitbreiding op het Eilandje werd geen sociale woningbouw voorzien en ook het Regattaproject op Linkeroever, waar een volledig nieuwe wijk wordt uitgebouwd, komen er geen sociale woningen.

Op het Regattaproject zijn inderdaad geen sociale woningen voorzien, maar op het Eilandje gaan er wel sociale woningen gerealiseerd worden in de nieuwe Cadixwijk. Dat staat te lezen in onze jaarverslagen en op diverse andere nieuwssites.

Woonhaven heeft, wat de Van der Sweepstraat betreft, tijd tot de herfst van 2014 om voor al deze mensen een oplossing te vinden. “Dat zal ons uiteindelijk wel lukken,” zegt men daar, “maar het is duidelijk dat we voor enkele jaren met langere wachtlijsten zullen zitten voor mensen die een sociale woning in Antwerpen stad aanvragen. Er moest sowieso iets met de gebouwen aan de Van der Sweepstraat gebeuren. Restauratie bleek echter duurder dan nieuwbouw en bovendien moesten we die mensen dan ook verkassen. Nieuwe sociale woningen in dit project incalculeren leek ons dan ook de beste oplossing.”

Het is interessant om lezen dat de schrijver ons een timing oplegt over dit gebouw (herfst 2014), een timing ons onbekend. Ook wat er verder staat is een aaneenschakeling van halve waarheden. Het is zo dat de toekomst van dit gebouw nog onzeker is. OF het gebouw wordt gerenoveerd OF het gebouw wordt afgebroken. In dit laatste geval moeten er eerst evenveel sociale woningen bijgebouwd worden in het nieuwe gebied ‘Nieuw Zuid’.

Pas als die woningen er staan, verhuizen de bewoners van de Van der Sweepstraat naar die nieuwe woningen en pas dan wordt het gebouw afgebroken. Maar nogmaals, dit is nog in bespreking en als er een beslissing is, horen onze huurders het als eersten. Dit stond trouwens ook te lezen in Gazet van Antwerpen op 24 mei.

Ik heb veel respect voor www.dewereldmorgen.be en het werk van burgerjournalisten. Maar een correct berichtgeving moet voorop blijven staan, zoals u zelf ook aangeeft op uw website: https://www.dewereldmorgen.be/about (Onbewogen neutraliteit is niet aan ons besteed. Objectiviteit en correctheid des te meer).

Ik hoop dan ook dat u de gepaste maatregelen neemt ten aanzien van dit artikel.

Jan Hendrickx

Communicatieverantwoordelijke voor Woonhaven Antwerpen.

Dit is een reactie op het artikel ‘Sociale huurders moeten wijken voor mega-project Nieuw-Zuid’.

take down
the paywall
steun ons nu!