001 HAN 0510 Edit 1000
Nieuws, Economie, België, Arbeiders, Brussel, Arbeiders/bedienden, Gemeenschappelijk statuut -

30.000 betogers voor beter statuut arbeiders/bedienden en tegen loonstop

In Brussel kwamen 30.000 mensen op straat voor een beter gemeenschappelijk statuut voor arbeiders en bedienden. “Als de regering met dit signaal geen rekening houdt, komen er hardere acties”, dreigde Mathieu Verjans van het ACV. Het ABVV voegde ook nog een aantal eisen toe rond de loonstop. “Wie de lonen bevriest, start een ijstijd op sociaal vlak”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

donderdag 6 juni 2013 15:16
Spread the love

Op de mobilisatiekracht van de vakbonden zit voorlopig geen sleet. Voor de zoveelste keer dit jaar brachten zij duizenden mensen naar de hoofdstad. Precies binnen een maand loopt de deadline van het Grondwettelijk Hof af. Dan moet er een (begin van een) gemeenschappelijk statuut zijn voor arbeiders en bedienden. 

Omdat de kloof tussen vakbonden en werkgevers onoverbrugbaar bleek, kwam het dossier bij de regering terecht. “Vrijdag wordt een cruciale dag. Dan nodigt het kernkabinet de Groep van 10 (het overlegorgaan tussen werkgeversorganisaties en vakbonden, nvdr) uit. Mogelijk krijgen we dan een glimp te zien van de richting die de regering uit wil”, zei Erwin De Deyn, voorzitter van de socialistische bediendenbond BBTK.  

“Het ACV zal passen voor iedere vorm van prutsen in de marge”, zei Mathieu Verjans van het ACV. Hij nam voor de christelijke vakbond de honneurs waar omdat voorzitter Marc Leemans in Genève zit voor de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie. 

Met de voorstellen van de werkgevers kunnen de vakbonden niet leven. “Op het moment dat overal mensen worden afgedankt, mensen die loon ingeleverd hebben wanneer hen dat gevraagd werd, mensen die steeds meer en harder gewerkt hebben wanneer en dat gevraagd werd, op dat moment stellen werkgevers voor om iedereen een opzeg te geven die minder is dan de schandalig lage opzeg van een textielarbeider. Vier maanden opzeg per twintig jaar? Dit is echt beneden alle peil”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.  

De socialistische vakbond betoogde donderdag ook tegen de blinde besparingen overal in Europa en tegen de bevriezing van de lonen. “Een loonstop voor 2 jaar of voor 6 jaar zal onze economie nietvooruit helpen. Integendeel, een loonstop verergert de crisis alleen maar. Wie de lonen bevriest, start een ijstijd op sociaal vlak”, zei Rudy De Leeuw.

Direct na de ontmoeting met het kernkabinet steken ze bij het ABVV de koppen al bij elkaar. “We gaan dan dadelijk onze tactiek bepalen. We zijn zeer alert”, zei Erwin De Deyn van BBTK.

Ook het ACV kijkt al vooruit. “Als de regering met dit signaal geen rekening houdt komen er hardere acties”, klonk het bij Mathieu Verjans.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!