Sébastien van The K: “Iedereen heeft wel aspecten van iemand anders in zich”
Interview, Lokaal, The K -

Sébastien van The K: “Iedereen heeft wel aspecten van iemand anders in zich”

Tegenwoordig heb je ze wel meer: bands die wars van enige commerciële inslag gewoon hun ding doen, vaak met harde gitaren. In Gent is er zo’n beetje een scene met bands als Wallace Vanborn, Kapitan Korsakov en Raketkanon. Aan de andere kant van het land, in het Luikse, is er The K, een stevige gitaargroep, die met ‘My Flesh Reveals Millions Of Souls’ eind vorig jaar hun eerste album uitbracht. DeWereldMorgen.be interviewde bandlid Sébastien.

woensdag 5 juni 2013 17:01
Spread the love

Jullie spelen intense en harde muziek. Hebben jullie een hardcore-verleden?

Sébastien: “Je kan stellen dat we beïnvloed zijn door vroege hardcore-bands als Black Flag of Minutemen, maar niet meer de bands die nadien kwamen. Eind 2011 hebben we de muziekwedstrijd van ‘Court Circuit’ gewonnen in de Brusselse Botanique, waar de focus op het harde gitaarwerk lag. We zaten er toen tussen hardcore- en metal-groepen, maar we voelen ons niet echt thuis in deze werelden. Onze muzikale invloeden zijn toch eerder Jezus Lizard, Pissed Jeans of Mc Clusky.”

Waarvan komt die intensiteit in de muziek? Het lijkt alsof je het nodig hebt..

“Het is inderdaad een soort exorcisme, een bepaalde catharsis: het dagelijks leven heeft voor mij een moordende routine. Daar wil ik liefst zo ver mogelijk vandaan blijven. Het is sociaal niet erg verantwoord om ver daar buiten te kleuren… behalve als je op een podium staat! Dit is dus wat we doen. Ik probeer wel om niet te ver te gaan, anders wordt het al gauw komedie of theater. Het blijft niettemin erg energetisch. Ik wil er trouwens niet te veel over nadenken. Het belangrijkste is toch dat het spontaan blijft.”

Vanwaar eigenlijk jullie groepsnaam?

“Vroeger, toen we nog eerder Sonic Youth speelden en een andere drummer hadden, heetten we The Capecrawlers. Maar algauw werd dat toch te moeilijk om te onthouden of uit te spreken voor het publiek. We wilden iets simpels, krachtigs, dat bleef hangen: vandaar dus The K. Nu maken we toch complexere, meer erg doorleefde muziek. Een naamsverandering was dus zeker een goede keuze.”

Na een eerste kennismaking met The K had ik niet door jullie een Belgische groep zijn, wat julie echt wel zijn…

“Effectief! Bert, onze Nederlandstalige drummer, woont in Machelen, bij Brussel. Geoffrey, de Franstalige bassist, woont in Borgworm/Waremme en ik woon in Luik. Ik ben Franstalig, geboren in Duitsland, maar ik spreek een aardig woordje Duits en Nederlands. Ik sta zelf ook dichter bij de Germaanse cultuur, met meer een rock-cultuur, dan tegen de Romaanse cultuur. Zo voel ik het althans aan.”

Waarover handelen jullie teksten?

“Ik schrijf meestal over het leven van alledag en de dagelijkse routine van de medemensen. Dit is voor mij hetgeen dat mensen het meest doodt, soms zelfs letterlijk! Ik identificeer mezelf liever met de zaken waarover ik schrijf, zaken die rondom mij gebeuren, die me raken, … eerder dan over abstracte zaken te schrijven. Het schrijven van de muziek gebeurt eigenlijk meestal door ons drieën, al dan niet gezamenlijk. Vaak komt iemand aandraven met een bepaald idee en werken we dat dan met zijn tweeën of drieën verder uit.”

Wie ontwierp de vrij speciale hoes en dito tekeningen?

“De tekeningen op het album zijn van de hand van Bill Van Cutten, een Parijse artiest die er aan de Academie voor Schone Kunsten studeerde. Voor ons gingen ze mooi samen met de muziek en de teksten: mensen die misvormd zijn, maar toch gewoon voortleven. In het echte leven doen mensen ook gewoon voort ondanks hun problemen, hun ballast die ze meesleuren, hun gebreken en onvolkomenheden.”

“Dat alles vond ik terug in de tekeningen van de artiest. Vandaar ook de titel van het album My Flesh Reveals Millions Of Souls, waarmee we willen aangeven dat iedereen wel aspecten van iemand anders in zich heeft, hoewel iedereen uiteraard wel uniek is.”

Een woordje over de expliciete videoclip voor ‘Essential Chippendale’?

“De video voor Essential Chippendale vertrok vooral vanuit het idee van de regisseur. Seksuele uitbuiting, geweld en de praktijken binnen de farmaceutische sector zijn zaken waar we niet mee akkoord gaan, maar waar we op één of andere manier toch allemaal aan meedoen.”

“Wij willen met deze videoclip zeggen: mensen die verantwoordelijk zijn, politici en bedrijfsleiders, moeten die verantwoordelijkheid ook dragen, en de andere leden in de maatschappij mogen hen daarop aanspreken. Alleen als mensen zich massaal uitspreken, kan er iets veranderen in de maatschappij.”

Er spreekt veel ambitie en gedrevenheid uit hetgeen jullie brengen!

“We trachten een totaalconcept te brengen: de muziek, de teksten en de beelden moeten één bepaald coherent idee in zich dragen. Een artiest moet voelen wat er rondom hem leeft. Hij moet vanuit een context vertrekken en daarmee verder werken. Op de hoogte blijven wat andere bands en artiesten doen en zich voeden met andere vernieuwende dingen, is erg belangrijk. Alleen dan werkt het, los van de commerciële logica. Al besteed ik wel veel aandacht aan communicatie en promotie, omdat ik wil dat onze boodschap gehoord wordt.”

take down
the paywall
steun ons nu!