“Onderwijshervorming is lege doos en opsmukoperatie”
Nieuws, België, Onderwijshervorming -

“Onderwijshervorming is lege doos en opsmukoperatie”

Voorlopig zijn enkel de regeringspartijen enthousiast over het bereikte onderwijsakkoord. De onderwijsvakbonden reageren afwijzend tot vernietigend. Hete aardappel wordt doorgeschoven, opsmukoperatie, lege doos, … zo klinkt het in hun eerste reacties.

woensdag 5 juni 2013 17:34
Spread the love

De christelijke vakbond COC is alleen een beetje positief over de plannen voor het basisonderwijs. De socialistische overheidsvakbond ACOD is zelfs over dat onderdeel ‘terughoudend’.

Volgens COC blijven er na de hervormingen drie soorten scholen bestaan: doorstroomscholen, arbeidsmarktgerichte scholen en domeinscholen.

De vakbond vreest een concurrentiestrijd tussen die soorten scholen die op termijn opnieuw de roep om een eenheidsstructuur zal doen ontstaan.

“Het zal voor leerlingen en hun ouders nog veel moeilijker worden het bos door de bomen te zien. Bovendien, en dat is essentieel, verschuift de hiërarchie tussen de onderwijsvormen gewoonweg naar een hiërarchie tussen scholen (zoals dat nu in de praktijk ook het geval is)”, aldus COC.

Volgens deze vakbond wordt de hete aardappel ook gewoon doorgeschoven

De socialistische vakbond is nog veel scherper. De titel van hun persbericht alleen al bevat vijf uitroeptekens. De vakbond zegt zwaar ontgoocheld te zijn over het akkoord en heeft het over een opsmukoperatie en een lege doos. Er komt geen brede eerste graad. De schotten tussen BSO/TSO/ASO/KSO worden niet weggewerkt, aldus ACOD . Volgens de socialistische vakbond komt er alleen een naamswijziging. ASO heet voortaan ‘doorstroom’.

Er wordt bovendien ook niet geraakt aan de elitescholen. “ACOD Onderwijs stelt vast dat voor de Vlaamse regering de belangen van de elite voorgaan op de emancipatie van de sociaal zwakkeren binnen onze maatschappij.”  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!