bxl

Oproer Istanbul gewelddadig onderdrukt

zondag 2 juni 2013 20:15
Spread the love

Sinds enkele dagen is het centrum van Istanbul de achtergrond van een vaak gewelddadige onderdrukking van burgerprotest. Met traangas en pepergas worden betogingen door de politie gewelddadig onderdrukt. Wat begon als een eenvoudig protest tegen het kappen van bomen en de heraanleg van het centrale ‘Taksim Park’ groeit dankzij het onproportioneel politiegeweld uit tot een nationale kwestie. De AKP versus de Turkse versie van de Occupy beweging.

Aanleiding: de heraanleg van het Taksim park

De direct aanleiding voor het politiegeweld en de scherpe reacties van de oppositiepartijen en van het middenveld is een eenvoudig plan om het Taksim Gezi Park (een park in het absolute centrum van Istanbul) te verbouwen. Sinds enkele maanden ligt het hele centrum van Istanbul open voor een grondige verbouwing. Ook het park moet aangepast worden, volgens de plannen zou het park omzoomd worden door (lage) nieuwbouw waarin een shoppingcentrum zou huizen. Het park zou zo een stuk van zijn toegankelijkheid verliezen en enkele bomen moeten eraan geloven.

Tegen deze plannen kwam een heel beperkt protest. Enkele jongeren (een 50 tal) mobiliseerden in het park en plantten er hun tenten. Dit was echter buiten de Turkse politie gerekend. Deze mobiliseerde en dreef de bezetters met veel machtsvertoon uit het park. De onderstaande foto’s en filmpjes die de wereld rondgaan getuigen daarvan. Verschillende betogers raakten ernstig gewond. Een vrouw raakte daarbij ernstig gewond en werd in kritieke toestand opgenomen in het hospitaal (link)

Donderdag mobiliseerden meer dan 1000 betogers nabij het Taksim park en ook vandaag (vrijdag) zijn er weer protesten voorzien.

Oorzaak: de AKP

Ondertussen bezocht de voorzitter van de grootste oppositiepartij (de CHP) de bezetters en betuigde zijn steun. Ook de Koerdisch-Linkse partij BDP en de linkse vakbond DISK steunen het protest. De strijd gaat ondertussen al helemaal niet meer over het park en de plannen van het stadsbestuur. De strijd is een gegroeid tot een symbolische confrontatie tussen jongeren, burgers en oppositie tegen wat zij de ‘arrogante AKP macht’ noemen. De AKP is een moslim-democratische partij die sinds 2002 het land bestuurd en momenteel geniet van een absolute meerderheid. De oppositie beschuldigt de AKP ervan het seculiere karakter van Turkije aan te tasten en verzet zich tegen de alleenheerschappij van deze partij en zijn grote leider (en tevens eerste minister) Tayyip Erdogan.

Een AKP vertegenwoordiger uit Istanbul deed daarbij nog eens olie op het vuur door op twitter het volgende te melden: “Obviously there are some people in need of gas,”

Internationaal protest

Turkse expats roepen op tot steun voor de betogers in Istanbul. Zo wordt er deze avond (31 mei) gemobiliseerd om 19u aan het Luxemburgplein in Brussel.

Verder gaat ook de volgende oproep de (facebook en twitter) wereld rond:

As our friends overseas, we need your help. Send this message to everyone you know.

For the past few days, peaceful Turkish citizens have been protesting the demolition of Taksim Gezi Park, one of the few green areas left in the center of Istanbul. The plan by the Erdogan-run AKP government is to build a large shopping center instead, benefitting his own interests and filling his own pockets. Create awareness internationally about our plight, or matters are going to get much, much worse. We want all international media channels – social and mass – to report this news.

This has become a matter about more than just saving trees. This is an ‘I can do whatever I damn well want’, fascist mentality that not only suppresses but attacks its own people.

To make matters worse, media channels are being censored so as not to display the news.

#direngeziparki is now the 2nd worldwide trending topic on Twitter.

Please help us to share this message and stop Erdogan’s ruthless, inhumane acts.

What you can do:

– Forward this message to everyone you know
– Send your support messages through twitter with the #direngeziparki hashtag
– Tag @bbc @cnn @reuters and other large media channels in these posts
– Post this message on facebook
– Let your local and national media channels know

Beeldmateriaal

Op twitter gaan vele foto’s en video’s de ronde: #gezipark #occupygezi #ayagakalk en #direngeziparki

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!