Democratische weerbaarheid versus GAS
Gasboete -

Democratische weerbaarheid versus GAS

zondag 2 juni 2013 16:30
Spread the love

Els: “Wat een gedoe met die GAS, zeg.”

We zitten deze keer niet op de rode sofa van de bib, maar in de knusse bistro Pla’to. Zoals afgesproken. Els drinkt een Nostrada-wijntje. Ik een koffie met als toetje een hoekje brownie. Op de achtergrond klinkt een jazzy muziekje.

Ik: “Je moest is weten hoe gelukkig ik ben”, zingt Raymond Van het Groenwoud. Awel, dat ben ik ook.”

Els: “GAS is Gestapo. En jij voelt je gelukkig… Komaan zeg.”

Ik: “Het protest tegen de GAS toont nog maar eens de weerbaarheid van de democratie aan. Dat is positief, vandaar mijn geluk. Mensen mogen niet zomaar met zich laten sollen. Precies daarvoor is de democratie uitgevonden. Anderzijds heb ik natuurlijk ook zo mijn bedenkingen bij de GAS. De eerste versie van de wet dateert al van 1999. Ze is al tot tweemaal toe moeten herschreven worden. En nu dit. Klungelaars. Weten ie serieuze dames en heren wel waarmee ze bezig zijn? Veel belangrijker is natuurlijk het opzet.”

Els: “Je zult vandaag de dag maar een jongere zijn. Dan ben je sowieso een vechtjas, hufter, verslaafde, drugdealer of -verslaafde, crimineel,…  Jongeren, de nieuwe ‘classe dangereuse’. Al moet ik zeggen dat ze het wel eens bont maken, die jeugd van tegenwoordig. Driftkikkers zijn het vaak, korte lontjes, zoals de Nederlanders dat zo mooi zeggen. “Ik wil het hier en nu onmiddellijk.” Wat wil je in deze maatschappij! Maar als je kind van veertien een GAS-boete krijgt, draai je er als ouders wel zelf voor op. Zij zullen moeten betalen, tenzij je het zakgeld afpakt. Dan heb je thuis gedonder. Bovendien hebben nogal wat ouders zo’n instelling van: “Mijn zoon of dochter doet zoiets niet.” Het is dus niet alleen een probleem voor jongeren. Ook al heeft men het er de afgelopen dagen wel van gemaakt. Het is een zaak van ons allemaal.” 

Ik: “Journalisten zijn ramptoeristen, zeker weten. En de GAS is een onding. Enkele jaren geleden is er een onderzoek gedaan naar de voetbalhooligans, waarvan men dacht dat het vooral om jongeren ging. Wat bleek? De gemiddelde leeftijd was zesendertig jaar.”

Els: “Wat voor mij overlast is, is dat niet noodzakelijk voor jou. Complete willekeur dus. Ik heb overigens op de site van De Wereld Morgen gelezen dat zelfs de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie zijn bedenkingen heeft met wat er tegenwoordig allemaal speelt. De scheiding der machten, waarvan we geleerd hebben dat het één van de fundamenten van onze democratie is, komt meer en meer in het gedrang.”

Ik: “De democratie is niet voor bange mensen, die al beginnen te bibberen als een jongere zijn middelvinger opsteekt. Krijg je daar ook een GAS-boete voor?”

https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/05/27/wie-actie-crminaliseert-holt-de-democratie-uit

take down
the paywall
steun ons nu!