(foto facebook)
Verslag, Nieuws, Samenleving, Politiek, Turkije, Occupygezi -

Protest tegen Turkse repressie met tag #direngeziparki

Esin Senturk roept de buitenlandse vrienden van Turkije op om massaal te protesteren met de tag #direngeziparki tegen de brutale repressie door eerste minister Erdogan van de Turkse bevolking van Istanbul. De Turkse media zwijgen dit dood en de buitenlandse massamedia doen alsof dit slechts om protest tegen omhakken van een paar bomen voor een winkelcentrum zou gaan. Er is veel meer aan de hand.

zaterdag 1 juni 2013 20:15
Spread the love

Vreedzaam protest deint uit

De voorbije dagen hebben vreedzame Turkse burgers geprotesteerd tegen de vernietiging van Taksim Gezi Park, één van de weinige overblijvende groene oases in Istanboel. Het plan van de AKP-regering van eerste minister Erdogan is om er in de  plaats een enorm shoppingcenter te bouwen, dat zijn eigen belangen dient en zijn eigen zakken zal vullen.

Wat begon met amper 100 protestanten evolueerde tot tienduizenden in de loop van enkele dagen. Mensen kampeerden in het park, zingen liederen, lazen boeken, dansten. Ik was er gisteren en het was gewoon hartverwarmend.

Op 30 mei gaf eerste minister Erdogan een openbare verklaring waarin stond: “We hebben beslist” en dat niets zijn plannen zou stoppen om het park te vernietigen. Daarop beval hij zijn politiediensten om de protestanten in het park in de vroege ochtend zonder waarschuwing aan te vallen met waterkannonen en traangas. Dit gaat nu al twee dagen door en het is nog bezig terwijl ik dit schrijf.

Brutale repressie

Onschuldige mensen werden aangevallen, gewond en gehospitaliseerd. Er zijn onofficiële rapporten van één dode wiens identiteit door de autoriteiten wordt verzwegen. Dit is een akelige herhaling van de aanvallen van 1 mei toen een onschuldig jong meisje in een coma geraakte door een traangasaanval. Het meisje werd later door de regering gestempeld als een terroriste.

Dit is meer geworden dan alleen maar het redden van bomen. Dit is een fascistische mentaliteit van ‘Ik kan doen wat ik maar wil’ die niet alleen maar het eigen volk onderdrukt maar ook aanvalt. Om het allemaal nog erger te maken worden de media gecensureerd om dit nieuws niet te verspreiden.

#direngeziparki

Dit is op dit ogenblik de tweede meest verspreide tag op Twitter. Wij hebben de hulp nodig van jullie, onze vrienden in het buitenland. Zend de boodschap naar iedereen die je kent. Stimuleer internationaal bewustzijn over ons lot of de dingen gaan hier nog veel erger worden.  We willen dat alle buitenlandse media – zowel de sociale als de massamedia – dit nieuws verspreiden.

Help ons om deze boodschap te delen en stop Erdogans meedogenloze en onmenselijke acties.

Esin Senturk

Vertaling uit het Engels door Lode Vanoost

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!