Nieuws, Economie, Samenleving, Politiek, België, Herverdeling, Rechtvaardige fiscaliteit, Tax justice day, FAN (Financieel Actie Netwerk), Fiscaal paradijs -

Tax Justice Day: actie voor rechtvaardige fiscaliteit

Tax Freedom Day vertrekt vanuit het standpunt dat de Belg enkel belastingen betaalt in het belang van anderen; na 31 mei pas werkt de Belg voor zijn eigen portemonnee in plaats van die van de overheid. Tax Justice Day wil dit valse beeld bestrijden, en mensen bewust maken van de oneerlijke verdeling van belastingen. Op deze dag is er actie en worden flyers uitgedeeld; voor dat laatste riskeerden de uitdelers zelfs een GAS-boete dankzij een verbod van NMBS.

vrijdag 31 mei 2013 16:30
Spread the love

Op vrijdag 31 mei is het Tax Freedom Day, een dag uitgeroepen door internationaal accountancybedrijf PricewaterhouseCoopers als de dag waarop de Belg al zijn belastingen voor dat jaar heeft afbetaald.

Vanaf die dag is de Belg vrij van belastingen en kan hij al zijn geld in de eigen portemonnee steken: voor 31 mei werk je voor de overheid, na die datum werk je pas voor jezelf. Belastingen zijn per slot van rekening niets dan een last voor de hardwerkende Belg, verloren geld waar hij zelf niks van terugziet, is de boodschap.

Een totaal scheef en misleidend beeld natuurlijk, belastingen vormen immers de spil van de verzorgingsstaat waar iedereen baat bij heeft. Het Financieel Actie Netwerk (FAN) denkt er ook zo over, en organiseerde dit jaar daarom voor de derde keer Tax Justice Day. Een dag die het heersende beeld van belastingen probeert te kenteren en pleit voor rechtvaardige fiscaliteit: geen hogere belastingen, maar belastingen op de juiste plek, dus bij de grote bedrijven.

Simplistisch

Guido Deckers is nationaal ACV-propagandist voor het thema rechtvaardige fiscaliteit. “Bij het ACV strijden we voor een rechtvaardige samenleving, en fiscaliteit is natuurlijk een belangrijke sleutel tot herverdeling. Met Tax Justice Day willen we aantonen dat de berekening van PricewaterhouseCoopers wel erg simplistisch is, en dat deze bovendien een vals beeld geeft.”

“Naast de actie van het flyeren op deze dag hebben we 64.000 onderleggers uitgedeeld aan bedrijven, waarop een tijdlijn met onze eigen berekeningen staat afgebeeld. Daaruit blijkt dat het toch vooral de gewone mensen zijn die belastingen betalen, en niet de grote bedrijven. Acties als deze moeten bijdragen aan de bewustmaking van de onrechtvaardige fiscaliteit die er nu in België heerst”, aldus Deckers.

België vormt voor multinationals en grote bedrijven namelijk nog altijd een fiscaal paradijs. Inkomsten uit arbeid worden veel sterker belast dan inkomsten uit vermogen: België kent geen vermogenskadaster of vermogensbelasting, het bankgeheim is onvoldoende opgeheven en daarnaast wordt er voor duizelingwekkend bedragen aan belasting ontweken. Electrabel bijvoorbeeld betaalde op vijf jaar tijd 0,55 procent belasting op een winst van 4,5 miljard euro.

“Het is belangrijk om regeringen onder druk te zetten voor bijvoorbeeld de invoering van een vermogensbelasting. Dat geldt ook op Europees niveau, daar wordt nu vooral de zwarte piet aan elkaar doorgespeeld. Op mondiaal niveau is er gelukkig al wel wat bereikt: de taks op financiële transacties. We moeten op weg naar een fiscale herverdeling van rijk naar arm, en niet van arm naar rijk zoals nu het geval is. De strijd is in elk geval nog lang niet gestreden”, zegt Eric Goeman, coördinator van het FAN.

GAS-boete

Op Tax Justice Day worden er onder andere flyers uitgedeeld op een twintigtal Belgische treinstations, een flyer die mensen bewust maakt van het belastingparadijs dat België vormt. Althans, dat was de bedoeling: NMBS besloot roet in het eten te gooien door het uitdelen van flyers in en om haar stations te verbieden. Door het toelaten van deze actie zou zogenaamd de neutraliteit van de NMBS in het gedrang komen.

FAN besloot om toch met de actie door te gaan, het risico nemend dat de uitdelers een GAS-boete aan hun been zouden krijgen. Bij de meeste treinstations bleek er geen enkel probleem te zijn, enkel in Mechelen werd het even spannend. Bert Strouwen van ACV Mechelen-Rupel vertelt:

“Na een klein half uurtje flyeren bij het station in Mechelen – niet in het station, op een twintig meter van de ingang – kwam er een politieagent naar ons toe. Of we wilden stoppen met flyeren, want we stonden op de openbare weg en dus hadden we volgens hem een toelating moeten aanvragen. Indien we niet zouden stoppen, zouden onze flyers in beslag worden genomen en kregen we een GAS-boete.”

Strouwen is geërgerd over de manier waarop er wordt omgegaan met kleinschalige, vreedzame acties als deze. “De opzet van de actie was natuurlijk het pleidooi voor een rechtvaardige fiscaliteit, een belangrijk thema. De reden om na het verbod van NMBS te besluiten om het flyeren toch door te laten gaan, vormt een aanklacht tegen de GAS-boetes. We worden gefnuikt in onze actie, het systeem van GAS-boetes wordt misbruikt om ons monddood te maken.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!