Het eiland Riesco ligt in het uiterste zuiden van Chili (foto dxing.at-communication.com)
Nieuws, Milieu, Politiek, Milieu, Chili, Steenkolenmijn -

Megaproject open steenkoolmijnen bedreigt Chileens eiland

Een megaproject met vijf open steenkoolmijnen bedreigt het Chileense eiland Riesco, in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. In de zone leven onder meer poema's, bultruggen en meer dan honderd soorten vogels. Het gaat om een van de grootste steenkoolprojecten van Latijns-Amerika.

vrijdag 31 mei 2013 14:45
Spread the love

De eerste mijn werd twee jaar geleden al goedgekeurd, ondanks de 1500 bezwaren van onder meer milieuorganisaties. Hij is sinds kort operationeel. De open mijn is 500 hectare groot en 180 meter diep.

73 miljoen ton steenkool

De investering van 400 miljoen euro moet jaarlijks 6 miljoen ton steenkool opleveren. Volgens voorbereidende studies zit er 73 miljoen ton, goed voor twaalf jaar ontginning.

Riesco is met zijn 5000 vierkante kilometer het op drie na grootste eiland van Chili. Het heeft een nationaal park, Alacalufes, dat grotendeels uit ongerepte natuur bestaat. Op het eiland leven Chileense huemuls (een plaatselijke hertensoort), poema’s en 136 soorten vogels, waarvan er vele met uitsterven bedreigd zijn. De zee rond het eiland is populair bij dolfijnen, pinguïns en bultruggen.

Afvalbergen

Volgens Ana Stipicic van burgerorganisatie Alerta Isla Riesco is de steenkool op het eiland van slechte kwaliteit. “Je moet er veel meer van verbranden om de nodige warmte te bekomen en het is een van de meest vervuilende soorten.”

Ze vreest dat de massa’s steenkoolafval het milieu zullen aantasten.

De eerste mijn heeft rechtstreekse gevolgen voor een zone van 1500 hectare. Rond de mijn komen drie afvalbergen van 60 meter hoog.

Zwart stof

Bij het project hoort ook een haven, die al in werking is. Daar wordt steenkool verkleind, opgeslagen en verscheept.

Het bedrijf achter het project, Minera Isla Riesco (met oliebedrijf Copec en scheepvaartbedrijf Ultramar als aandeelhouders), probeerde op 22 maart een eerste keer steenkool te verschepen. Volgens Stipicic waren de gevolgen desastreus. Terwijl men de 30.000 ton laadde, ontstond plots een gordijn van zwart stof, dat het hele schip bedekte.

Het mijnbouwbedrijf gaf toe dat dit “een desastreus en ongewenst imago” gaf aan de operaties. Het weet de problemen aan een samenloop van omstandigheden. Een tweede poging, begin mei, verliep volgens het bedrijf “volledig normaal en volgens hoge milieustandaarden.”

Naar Europa

De eerste lading steenkool ging naar centrales in Chili en Europa. Maar het zal Azië zijn waar ongeveer de helft van de productie van deze mijn naartoe gaat.

De energievraag in Chili wordt steeds groter. Het land moet een aanzienlijk deel van zijn energie invoeren.

Er wonen nauwelijks 150 mensen op het eiland. Ze leven van veeteelt, visserij en toerisme.

take down
the paywall
steun ons nu!